Бензин и дизел са поскъпнали през лятото с 11 и 8 стотинки за литър, показват данни на специализираната интернет платформа fuelo.net, пише Труд бг.


В началото на септември средните цени за страната са съответно - бензин 1,79 лв./л, дизел 1,81 лв./л и газ - 0,84 лв./л., докато преди три месеца са били по-ниски съответно с 11, 8 и 6 стотинки.

Най-ниска е била цената на А95 на 8-ми юни тази година (1,69 лв./литъра), като тя не спира да поскъпва до 7-ми август тази година и достига днешната стойност.

Нафтата пък е била най-евтина за този период на 12-ти юни - 1,73 лв./л, а на пропан-бутанът на 14-ти юни - 0,78 лв./л.

Шуменци продължават да зареждат автомобилите си с най-евтиното гориво в страната. Това показва класацията на цените на горива по области през септември.

Най-достъпната цена на бензин и дизел се задържа вече месец в Североизточна България.

Там и двата вида гориво се продават средно по 1,74 и 1,75 лв. за литър, като бензинът е с 5 ст. по-евтин от средната цена за страната, а дизелът е с цели 6 ст. надолу.

Пропан-бутанът в Шумен струва 0,80 лв./литър, което е с 4 ст. по-малко от средното ниво за страната.

Отново градът го следват Пловдив и В. Търново.

В световен план цените на петрола спаднаха с над 1% в понеделник, след като по-рано достигнаха най-ниските си стойности от юли насам, тъй като Саудитска Арабия направи най-голямото си месечно намаление на цените на доставките в Азия от пет месеца, съобщи Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент достигна 42,21 долара за барел или намаление с 1,1%, след като по-рано цената му слезе до 41,51 долара - най-ниската стойност от 30 юли насам.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI достигнаха 39,26 долара за барел, което представлява понижение от 1,3%, или 51 цента. По-рано спадът беше до 38,55 долара - най-ниското от 10 юли.