До края на месеца се очаква голям обем акции да бъдат пуснати на фондовата борса от компания, която досега не е участвала в капиталовия пазар. Това стана ясно при връчването на годишните награди на Българската фондова борса. До средата на годината се очаква да започне и вторичното предлагане на държавни облигации на българския капиталов пазар, съобщава БНР.
Над 416 млн. лева е оборотът на фондовата борса за миналата година, отчете един от директорите й на борсата Васил Големански. Тази година предстоят няколко стъпки за раздвижване на търговията.
 
„Важен проект, по който работим, е свързан със стимулите за развитие на малкия и средния бизнес, и с изграждането на платформа, върху която да бъдат срещани техните интереси”, каза той.
 
Миналата година само една компания пусна свои акции на борсата или т.нар. IPO. Депутатът Делян Добрев: „Пожелавам да има поне четири. Мисля, че за две има доста голяма увереност, че ще се случат. Дано да имаме повече, защото това отново ще повиши качеството на капиталовия пазар в България”.
 
Добрев прогнозира изпълнение на поне от 10 от поставените цели в инвестиционната стратегия, одобрена в края на миналата година.