Дългът на ТЕЦ "Марица изток 2" доближава 900 млн. лв., правителството и БЕХ правят необходимото. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседание на Комисията по енергетика в отговор на въпрос на депутата от БСП Таско Ерменков за ТЕЦ „Марица изток 2". 

„Въпросът е много важен. Подобни централи са гръбнака на нашата електроенергийна система. Стъпките, които е предприело правителството са свързани с дерогацията, както и с това да се закупят емисиите за 2018 г.", каза още тя.

„Това, което успяхме да предприемем като действие е да дадем възможност да гарантираме енергийната сигурност на страната и работните места на колегите“, допълни енергийният министър. 

„Предстоят още няколко много важни стъпки, които трябва да извървим. Това са важни решения, за които разчитам на подкрепата на всички парламентарно представени политически сили. В продължение на три години БЕХ на практика финансира закупуване на емисиите. Никой не бива да се заблуждава, че това се случва безвъзмездно. ТЕЦ „Марица изток 2" е увеличила своя капитал", коментира Петкова. 

„Направихме анализ по отношение на възможностите за финансово стабилизиране на централата. Първата и задължителна стъпка преминава през възможността за капитализиране на централата“, разкри тя.

„Първо решихме да направим допитване до главна дирекция „Конкуренция“ и да представим нашите виждания за стъпките, които трябва да предприемем. В рамките на тази среща, ние поставихме въпроса в неговата сериозност, важност за българската електроенергийна система, обяснихме какви са нашите основни мотиви. На този етап имаме подкрепата на ЕК. На първо място държавата трябва да постави този въпрос от свое име, за да можем да получим разрешение за този тип държавна помощ. Тя да бъде третирана като допустима държавна помощ по отношение на повишаването на капитала“, завърши Теменужка Петкова.