Логично е въпросът за въглищните централи да няма политическа украска. Към настоящия момент очакваме бележките на ЕК, които ще излязат през юни. Смятам, че тогава ще пристигнат становищата на ЕК. ЕК не може да каже какъв ще е нашият микс.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на предаването ”Беновска пита” по Канал 3.

ЕК, когато спря Южен поток, изтъкна два аргумента, нарушения в областта на обществените поръчки и нарушаване на третия енергиен пакет. Сега беше приета промяна в газовата директива, която регламентира отношенията на страни от ЕС с трети страни за точно такива газови проекти, каза министърът.

С обявяването на третата фаза на пазарния тест се обяви и изпълнител за строителството за разширението на т.н Балкански поток. Пазарният тест приключи успешно и ни даде възможност а влезем в процедура за изпълнител. Оттук нататък "Бугартрансгаз" трябва да върви към сключване на договора и строителство. Нашата цел е в края на 2020 проектът да е в експлоатация, разясни Петкова .

Искаме България да запази своето място на газовата карта на Европа. Спазили сме всички правила на ЕС, така че няма причина Южен поток през България да не се случи, каза още тя.

По пакета Макрон ни забелязаха, видяхте какъв широк отзвук имаше, мисля, че битката не е приключила, заяви министър Петкова.