Надявам се в хода на преговорите по АЕЦ „Белене“ в следващите 12 месеца да има един добър резултат. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова за процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене” в „Тази сутрин“ по bTV. 

„Предстои да разберем дали ще има АЕЦ „Белене“. Горещо се надявам процедурата да приключи с успех, защото наистина такъв един проект е важен както за България, така и за целия регион“, каза Петкова.

Тя изрази надежда всички компании, които са заявили интерес и на които страната ще изпрати покана със стартиране на процедура за търсене на стратегически инвеститор да потвърдят своя интерес и в рамките на 90 дни след публикуването ѝ да направят заявление за интерес.

Според нея фактът, че до този момент има заявен интерес и са водени разговори с най-голямата китайска ядрена компания, с General Electric и с корейската хидро-атомна корпорация, показват, че има интерес към реализацията на този проект. „Процедурата е достатъчно гъвкава, така че тя ще създаде възможност за водене на преговори с потенциалните стратегически инвеститори, с потенциалните миноритарни инвеститори или с потенциалните желаещи да закупят електрическа енергия на база на дългосрочни договори, така че се надявам в хода на преговорите в следващите 12 месеца да има един добър резултат“, заяви още Петкова.

Тя уточни, че срокът е индикативен. „Той започва да тече от датата на публикуване на поканата в официален вестник на ЕС. След публикуване на поканата в Европейския вестник започва да тече първо срока 90-дневния за подаване на заявления и по принцип този индикативен срок, който сме определили в рамките на 12 месеца“, допълни още министърът не енергетика.

Петкова обясни, че блокиращата квота е едно от условията, които защитават в голяма степен националния интерес. „Ние ще имаме възможност да участваме в целия процес както по изграждане, експлоатация и съответно извеждане от експлоатация на ядреното съоръжения“, допълни министърът.

Тя уточни, че не е задължително тя да бъде съответно 34%, а може да бъде и по-малък процент.