"Надявам се до края на годината дерогацията за ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД да бъде факт. Правителството стои твърдо зад българските енергетици и полага всички усилия за осигуряване на безпроблемна работа на комплекса "Марица изток". Това е казала министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от пресцентъра на ведомството, пред енергетици от КТ "Подкрепа", които протестираха в София в защита на работните си места. 

Министър Петкова е уверила протестиращите, че никой не би си позволил да посегне на въглищните централи, които осигуряват 46 на сто от електроенергията в страната, а през зимата този процент достига до 60. По думите на енергийния министър българската електроенергетика разчита на въглищните централи за нормалното си функциониране. 

Тя е запознала присъстващите и с позицията на правителството за предстоящия форум в Катовице, Полша, свързан с климатичните промени. България категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии, гласи официалната позиция, одобрена от Министерския съвет, се припомня в съобщението. 

Енергийният министър е информирала присъстващите още, че една четвърт от необходимите квоти за работата на ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД вече са купени, а до 21 декември ще бъдат осигурени и останалите. 

OЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!