Британският премиер Тереза Май, след като получи подкрепата на мнозинството консервативни депутати, заяви, че отсега нататък основната й задача е да осигури излизането на страната от ЕС.

"Нашата обновена мисия е да осигурим осъществяването на Брекзит, за който хората гласуваха, страната отново да бъде сплотена и да се изгради държава, която наистина работи в полза на всички", каза тя.

Първата стъпка към постигането на целта е да се определи статута на Северна Ирландия след Брекзит, като се вземе предвид позицията на Камарата на общините по така наречения "бекстоп" (режимът за подкрепа на престоя на региона в рамките на Митническия съюз на ЕС и единния европейски пазар с началото на преходния период на Брекзит). Тереза Мей е уверила, че на най-близката среща на върха в ЕС възнамерява да постигне необходимите гаранции, които могат да намалят парламентарните опасения по този въпрос.

От последните минути: Стана ясно дали Тереза Мей запази поста си като премиер на Великобритания

Припомняме, че след гласуването на вот на доверие на депутатите от Консервативната партия за Тереза ​​Май, тя успя да запази поста на лидер на партията и премиер на Великобритания.

Превод и редакция: БЛИЦ