Преди дни стана ясно, че Ръководството на ТЕЦ Бобов Дол са подали заявка до деловодството на Булгартрансгаз, с което заявяват своето намерение да бъдат включени към магистралния газопровод, който минава до Е79.

„Целта ни е да премахнем мазутът. От години го използваме като средство за разпалване на котлите. Именно това гориво е причината за кратковременно изпускане на по-тъмен дим, чернилки и сажди. С премахването на мазута, ще сложим край на възможността за спекулации, че горим непозволени горива.“ заяви изпълнителният директор на ТЕЦ Бобов Дол инж. Любомир Спасов.

Директорът сподели, че се надява на положително решение за предложението на ТЕЦ Бобов Дол, да бъдат включени в инвестициите и да се изтегли газовото трасе от магистралния газопровод към Централата. Инж. Спасов уточни, че разстоянието е около 3-4 километра.

„ТЕЦ Бобов Дол залага на зелената енергия. Преди време въведохме биомасата. В момента мислим в посока внедряване на газови турбини, които да работят и на водород. Надяваме се за тази трансформация да бъде осъществена и чрез финансова подкрепа от ЕС“ - Каза инж. Спасов.