Интересът към жилища в Благоевград леко започна да намалява. През септември и началото на октомври брокерите отчитат по-вяло търсене в сравнение с интензивните сделки през първите месеци на годината, пише struma.bg.

„Цените на имотите достигнаха неприемливи нива, което доведе до стагнация и охлаждане на интереса. Вече забелязваме ограничение на новото строителство в центъра и широк център.

Нова секира за джоба на българина, свързана с дома му!

Цената е 1100-1200 евро кв.м, докато при старото строителство е 650-850 евро на кв.м. В кварталите цената на жилищата в санираните панелни блокове вече е над 650 евро/кв.м. В момента има голям ценови дисбаланс в цените на новото и старото строителство в квартали като „Еленово“.

Купувачите предпочитат лъскави завършени апартаменти, макар и компромисни като разположение и функционалност, отколкото да вложат средства за ремонт в стари жилища, което в момента им излиза по- изгодно”, обясни Илинка Митева, шеф на благоевградския клон на голяма агенция за недвижими имоти.

Чувствителен спад се забелязва и към селските къщи заради високите цени. Големият бум, когато къща в махала на някое благоевградско село или в близките Бараково и Кочериново се продаваше по 20 000 евро, отмина.

В София масово купуват тези апартаменти, ето защо

Къщи в ниския ценови диапазон почти не се предлагат, а дори да има такива, те не представляват интерес поради проблемите, които възникват при продажбата им заради многото наследници. Търсенето на стари къщи с дворове в обезлюдени села е било продиктувано и заради модерните напоследък бизнес  инвестиции в изграждането на соларни панели.

Този интерес е бил изразен през първото полугодие, след което е настъпил застой. В село Брежани, община Симитли, например вече има 5-6 имота, в които са поставени соларни панели. Един от по-големите паркове е този в двора на бившия младежки клуб на мината, който е частен имот, и се набива на очи, тъй като е точно край пътя.

Въпреки че цените на енергоносителите започват постепенно да намаляват, спад на цените на имотите няма.

„На продавачите ще им отнеме време да осъзнаят факта, че пазарът на имотите тръгва надолу. Сериозно влияние оказва и банковата политика. Ценовият балон ще започне да издиша, но този момент не е настъпил.  Инерцията на инфлацията върви и на българина всичко му струва много скъпо. Сега 80% от средствата му отиват за храна и лекарства“ , заключи Илинка Митева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук