Инвестицията в имот за отдаване под наем става все по-нерентабилна, съобщиха брокери, пише „Телеграф“. Ако искаме да изплатим апартамент от аренда, трябва да чакаме 35 години, което е с 15 години повече спрямо няколко години по-рано, показват анализи на агенти.

Цените на жилищата растат главоломно, докато увеличението на наемите е минимално, сочат и данни на „Евростат“.

Инвестиция

Изчисления показват, че ако наемът за апартамент от 70 квадрата в столичния квартал „Надежда“ например е 280 евро на месец, то за година излиза 3360 евро. За 30 години се събират 100 800 евро.

В момента в същия район апартамент от 72 квадрата може да се купи за 114 000 евро. Това означава, че ни трябват 35 години, ако искаме да го изплатим от наеми и след това да започнем да печелим от тях. Според брокери цената на едно жилище преди няколко години се е събирала от аренда за 20 години.

Статистиката на имотни агенции у нас сочи, че в момента най-ниски са наемите в квартал „Люлин 1“, където квадратът е около 3 евро, а най-високи са в „Манастирски ливади“ – 9,25 евро на квадрат, и в „Хладилника“ – малко над 9 евро на квадрат.

В центъра наемите са около 8 евро на квадрат. Средните цени са около 4-6 евро на квадрат. Такива са стойностите в квартали като „Гоце Делчев“, „Дружба“, „Захарна фабрика“, „Красна поляна“, „Левски“ и др.

Сред най-предпочитаните локации в момента са кварталите около метростанциите, обясниха брокери от София. Когато взимат апартамент под наем, хората гледат също да има в близост училище или детска градина, както и голям хипермаркет.

Офиси

Най-много бизнес имоти се дават под наем в столицата. В някои райони арендата за офис е двойно по-ниска от тази за двустаен апартамент. В

„Зона Б19“ цената за наем за офис за квадрат е 3,58 евро, докато за апартамент стойността е почти 7 евро.

Любопитно е, че в същия квартал, но в друга негова част тенденцията е обратна – наемът на жилище в „Зона Б5“ е 6,51 евро на квадрат, а на офис – 7,39 евро на квадрат. „Мотописта“ и „Мусагеница“ са шампиони по скъпи наеми на офиси – с цени над 12,30 евро на квадрат.

Сред първенците е и „Младост“ с около 11 евро на квадрат. На дъното на тази класация е „Илиянци“ с малко над 2 евро за квадрат.

Курорти

Във варненския курорт Златни пясъци наемите на луксозни имоти тръгват от 500 евро за 60 квадрата. Апартамент от 75 квадрата, с отлично чисто ново обзавеждане и всякакви екстри може да се наеме за 700 евро на месец.

Ако искаме да си купим подобен имот, трябва да се бръкнем с между 90 000 евро и 130 000 евро в зависимост от това колко е близо до плажа.

Така в най-добрия случай може да изплатим имот на морето от наеми за по-малко от 20 години. Условието е имотът да е под наем целогодишно, но обикновено в тези скъпи курорти апартаментите се дават дългосрочно под наем най-много за 4 месеца, разказаха брокери.

Заради това реално, ако даваме имота за 700 евро на месец, ще го изплатим от наеми за около 35 години.

Анализи

Според последните данни на „Евростат“ наемите и цените на жилищата в ЕС продължават стабилния си ръст през второто тримесечие на 2022 г., като се повишават съответно с 1,7 и 9,9% спрямо второто тримесечие на 2021 г.

След рязък спад между второто тримесечие на 2011 г. и първото тримесечие на 2013 г. цените на жилищата останаха повече или по-малко стабилни между 2013 г. и 2014 г., показват още проучванията. След бързо покачване в началото на 2015 г. цените им се повишиха по-бързо от наемите, сочат анализите.

От 2010 г. до второто тримесечие на 2022 г. наемите са се увеличили с 18%, а цените на жилищата с 48%. В България цените на апартаментите са нараснали с близо 60 на сто от 2010 г. до второто тримесечие на 2022 година, а на наемите ръстът е с едва около 12 на сто.

Цените на имотите скочиха повече от два пъти в Естония, Унгария, Люксембург, Латвия, Литва, Чехия и Австрия, допълниха от „Евростат“.

Глад за обзаведени жилища

Глад за обзаведени апартаменти има в момента у нас, показват анализи на топинтериорни дизайнери.

През последните месеци купувачите търсят обзаведени жилища, въпреки че това повишава значително цената им. Според експерти инвестиционният интериорен дизайн помага в рамките на месец имотът да се продаде, а пазарът все още изпитва недостиг на завършени жилища, категорични са специалистите.

Панелките са по-скъпи

Старите панелни апартаменти в момента излизат по-скъпо от новото строителство, показват анализи на брокери от цялата страна. Най-осезаемо се усеща разликата в София.

В столицата има бум на ново строителство, но все по-малко хора се съгласяват да чакат и да рискуват, коментираха агенти. Затова и най-скъпи са обзаведените стари апартаменти.

Тристайно жилище от стотина квадрата в столичен западен квартал в момента излиза около 140 000 евро със старо обзавеждане. За сравнение нов апартамент със същата площ в прясно построен блок може да се намери за 120 000 евро.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук