Предвид нарастващите разходи за живот на фона на кризата, възникнала в Европа, британците са принудени да намалят разходите и да се откажат от много познати и любими неща. Съдбата на домашните любимци в много британски семейства също е застрашена.

Благотворителните организации за домашни любимци са обезпокоени от нарастването на обажданията от обезумели собственици на кучета и котки, които вече не могат да си позволят да отглеждат, пише британският таблоид The Mirror.

Адам Клоуз от The Trust каза пред Sunday Mirror: „Собствениците трябва да изберат за какво да плащат: отопление на домовете си, хранене на децата си или отглеждане на куче.“

Това е тревожна картина, почувствана във всички благотворителни фондации в страната. Те са толкова пренаселени, че се налага да отказват подслон за домашни любимци.

Г-н Клоуз казва: „Всички са изправени пред една и съща вълна от молби.“

Клеър Спаркс от дома за кучета и котки Gables в Плимут добави: „Обажданията, които получаваме, идват все повече от хора, които наистина не могат да си позволят да отглеждат повече своите домашни любимци . “

Цената на храната за домашни любимци в Обединеното кралство е нараснала с 20% спрямо миналата година, което повишава разходите за притежаване на куче до £250 на месец, а ветеринарните сметки сега рязко растат.

London Cat and Dog House Battersea също отчита 1200 запитвания през юни от собственици, които искат да предадат своите домашни любимци, което е с 30% повече от същия месец на 2021 г.

Бен Паркър от Battersea разказа: „Фрейзър, четиригодишна домашна късокосместа котка, беше доведена в Battersea през юни от своя собственик с разбито сърце, който беше изправен пред финансови затруднения и вече не можеше да си позволи да го отглежда. Той се бореше да покрие ветеринарните разходи, включително ваксинации и лечения срещу паразити.

Фрейзър е много дружелюбна котка без поведенчески или здравословни проблеми и очевидно е била добре обгрижвана от собственика си.“

Фондациите приемат до 200 животни седмично. В момента има спешна нужда от „приемни родители“, които да могат да ги посещават, докато на домашните любимци не бъдат намерени постоянни домове с любящи стопани.

Друг тъжен факт, с който британците трябваше да се сблъскат, беше ограничението на водата.

На фона на екстремно високите температури на въздуха това лято нивото на водата в реките и водоемите рязко спадна.

А като добавим към това и поскъпването на електроенергията, картината става напълно мрачна.

Британците се съветват да следват препоръките на компаниите за опазване на водата.

Ofwat Water Regulator: „Ако е възможно, вземете душ вместо вана. Петминутен душ ще намали наполовина потреблението на вода. Изчакайте, докато вашата пералня или съдомиялна машина се зареди напълно, преди да я използвате."

Thames Water: „Пестете вода, като стартирате вашата пералня само когато е напълно заредена“ .

Anglian Water: „Използвайте цялото свободно пространство в съдомиялната, преди да я включите.“

Дори в чайника се препоръчва да се налива по-малко вода.

Според метеорологичните прогнози във Великобритания се очакват температурни максимуми от +35 градуса C и евентуално по-висока.

Нашият коментар: Докато качеството на живот се влошава главно поради нарастващите цени на храните и комуналните услуги, Обединеното кралство активно подкрепя войната в Украйна, като често хвърля дърва в огъня на тази война. И британците ще търпят без душ и домашни любимци.