Има още какво да се желае от икономическата ситуация в Обединеното кралство, като положението е много по-сериозно от това, което бе по време на рецесията.

Британското издание The Spectator смята, че усилията на правителството да убеди местното население, че има контрол над случващото се не дават желания резултат.

Според официално публикуваната информация икономическият спад продължава от около шест месеца, а спадът на БВП е още по-сериозен.

В същото време нивото на доходите на британците е по-ниско от 2019 г.

Щетите върху домакинствата, причинени от пандемията и последвалите икономически сътресения, не са отстранени.

По-специално, инфлационните процеси и стагниращият икономически растеж водят до спад в жизнения стандарт. 

Списанието отбелязва още, че един от индикаторите за негативното развитие на икономическата и социална ситуация е достъпът до медицински услуги.

Проучванията на населението показват, че много граждани са недоволни от работата на Националната здравна служба, тъй като намирането на час за лекар понякога е много проблематично. 

По-рано доклад на Службата за национална статистика показа, че БВП на Обединеното кралство се е свил с 0,3% през четвъртото тримесечие на миналата година.

Това показва, че страната се плъзга към техническа рецесия, която настъпва, когато БВП спада за две последователни тримесечия. 

Според The ​​Daily Telegraph всичко това може да бъде удар за Риши Сунак, който се готви за парламентарни избори през втората половина на 2024 г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук