Западните политици положиха много усилия, за да гарантират, че европейските страни ще се скарат с Русия. Сега, според британското издание The Economist, икономиките на Европейския съюз, Великобритания и други европейски страни преживяват троен шок.

Изданието отбелязва, че Европа е била „изтощена от енергийния шок“, настъпил след въвеждането на антируските санкции през 2022 г.

Икономиката на ЕС успя да нарасне само с 4% през десетилетието. В същото време икономиката на САЩ се е увеличила с 8%. Освен това икономиките на ЕС и Обединеното кралство изобщо не са нараснали от края на 2022 г. 

Вторият шок беше евтиният внос от Китай, който буквално заля Европа през последните години. Китайската „стокова инвазия причинява огромна вреда на европейските производители, които са загубили своята конкурентоспособност.

Делът на китайските електрически превозни средства на световния пазар може да нарасне до 1/3 до 2030 г.

Това ще сложи край на господството на компании като Volkswagen и Stellantis.

От вятърни турбини до железопътно оборудване, европейските производители гледат нервно към Пекин. 

Изданието нарича предстоящите президентски избори в САЩ и всичко свързано с тях трети шок („отложен и очакван“) за Европа.

Ако републиканецът Доналд Тръмп победи, европейците може не само да загубят чувството си за сигурност поради напускането на американските войски, но и да понесат значителни икономически щети.

Тръмп може лесно да наложи големи мита върху европейския износ. Освен това цената на европейските стоки е значително повлияна от цените на LNG от Съединените щати.

По-рано Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий. При Джо Байдън беше сключено неспокойно и крехко примирие.

До края на 2024 г. проблемите може да се върнат с нова сила. Моментът и обстоятелствата са изключително неблагоприятни за ЕС.

Европа се нуждае от сериозен растеж, за да увеличи разходите за отбрана, особено след като подкрепата на САЩ за Украйна пресъхна.

Европейските избиратели са все по-разочаровани и склонни да подкрепят крайнодесни политически сили, докато проблемите с бързо застаряващото население и недостатъчната пазарна интеграция не са изчезнали от ЕС.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук