След "Брекзит" определено има основание за тревога. Това, че след излизането на Великобритания Европа ще стане по-силна са пълни глупости. Със сигурност излизането на страната ще се отрази и на нас. Това каза вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев в предаването „Панорама“ по БНТ.
По думите му големият план е какво стана с ЕС и каква роля има България в него. “Според мен в най-високите кръгове в Брюксел няма яснота какво точно се случва. Никой не може да си представи какво се случва без британските депутати в ЕП, без британските експерти. В момента има само наченки на чисто процедурен спор“, отбеляза Дончев.

ой коментира темата с големите енергийни проекти и опитите за затопляне на отношенията ни с Русия. „Има възможности за нов газов хъб. От правна гледна точка споровете по "Южен поток" са изгладени и проектът отново става възможен. Изключително важно в политиката е да умееш да променяш гледната си точка. Руската страна иска различни трасета. Защо от Изток да не мислят също за диверсификация? Напрежението, което има на международната сцена в последните години не е от полза за нас. Когато говорим за икономика, енергетика излишните емоции са във вреда“, категоричен бе вицепремиерът.

Той обаче увери, че всяко решение на първо място стои националния интерес. „Най-важното е националния интерес. Всяко друго решение и всеки друг подход е грешен. Обществото ни е емоционално“.