България е една от страните в Европа с много висок процент на млади хора между 15 и 24 г., които нито учат, нито работят. У нас този процент е 22 или 170 хил. души при средно европейски 12 на сто. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на националната конференция „Образование и труд – локални проблеми, глобални решения“.

За това поколение успехът не е свързан със системно полагане на усилия, а по-скоро на късмет. Има дефекти в държавните политики, които допускат да има хора в активна възраст, които биха могли да се реализират, а да не го правят, смята Дончев.  „Ако в средата 70-те години един млад човек не работи, то по всяко вероятност до една-две години би умрял от глад. Сега е напълно възможно човек на 20 години да не работи, да има нов телефон и да има пари да се показва в някое кафе“, коментира още той.

„Технологичната революция ще разтърси пазара на труда, и то до 10 г. Предначертан път няма. Рецептата не е и в прилагането на чуждия опит. Прогнозата ми е, че класическото разделение на висшето образование, магистратура, докторантура ще бъде неадекватно, ще се премине към по-гъвкави форми на подготовка и образование. Миграцията от една професия в друга, за да си конкурентен, ще е важна”, каза вицепремиерът.

По думите му при свободното движение на хора основната битка е за кръв, за качествен човешки ресурс. „За да привличаме хора трябва да им предложим инфраструктура, сигурност и повече от базисните публични услуги“, каза Дончев.

Дигитализацията на учебния процес и съдържание е много важна. „Човек, който няма дигитални умения, скоро ще бъде маргинал в абсолютния смисъл на думата“, смята Томислав Дончев. Но според него е необходимо децата да бъдат обучавани на практически умения и знания – как функционира света, как работи държавата.

Той призова и бизнеса, и образователните институции да не се страхуват да говорят за проблемите в образованието, да следват глобалните тенденции, които предлагат екзотично решения.