Цените на златото се повишиха през последните няколко месеца поради все по-нарастващата инфлация в САЩ, както и поради нарастващата геополитическа несигурност, се казва в анализ на „Евронюз“.

Във вторник цените на златото се повишиха до исторически максимум от 2 266,6 долара (2 107,9 евро) за тройунция, преди да се понижат до 2 257,8 долара за тройунция в края на търговската сесия. Това до голяма степен се дължеше на повишения интерес към фондовете, следващи динамиката.

Нарастващата геополитическа несигурност, особено след неотдавнашната израелска атака срещу иранското посолство в Сирия на 1 април, доведе до привличане на инвеститори към считания за сигурно убежище актив.

Благородният метал получи значителен тласък и от големите централни банки като Федералния резерв на САЩ, Английската централна банка и Европейската централна банка, които намекнаха, че ще започнат да намаляват лихвените проценти през следващите няколко месеца, съобщава БГНЕС. 

Инвестиралите в злато не знаят вече къде да се дянат от радост

Основни фактори, влияещи върху цената на златото

Пиеро Чингари, служител на Benzinga, заяви: „Въпреки опасенията, свързани с последните по-високи от очакваното данни за инфлацията, Федералният резерв остана ангажиран с прогнозата си за три намаления на лихвените проценти с по 25 базисни пункта през тази година. Председателят на ФЕД Джером Пауъл направи неотдавна миролюбиви коментари, които засилиха пазарните очаквания за намаляване на лихвите още през юни, което вече се отчита с 80% вероятност“.

В Европа Банката на Англия стана свидетел на липса на крайни настроения в своя управителен съвет, тъй като нито един от членовете не гласува за повишение на мартенското ѝ заседание, което контрастира с предишни заседания. Управителят Андрю Бейли призна, че пазарните прогнози за намаляване на лихвените проценти през тази година са „правилни“.

Отчитайки рекордната траектория на златото, Ръс Молд, инвестиционен директор в AJ Bell, заяви: „Това може да се дължи на факта, че инфлацията в САЩ се оказва лепкава, тъй като американската икономика се развива по-бързо от очакваното, или на това, че централните банки продължават да придобиват метала, за да диверсифицират (и може би да повишат качеството на) своите резерви. Възможно е също така инвеститорите да търсят алтернативно убежище, тъй като цените на американските държавни ценни книжа се понижават.

Разминаването между цените на златото и цените на щатските съкровищни облигации е особено стряскащо и подсказва, че стоковите и облигационните пазари започват да оценяват темпа на инфлация като по-висок за по-дълъг период от време - послание, което по никакъв начин не се вписва в предпочитания от фондовите пазари разказ за охлаждане на инфлацията, меко приземяване на икономиката и преминаване към намаляване на лихвените проценти от страна на централните банки.

Това може да убеди някои инвеститори да се замислят отново за златото, въпреки че липсата на доходност и индустриална употреба, както и отрицателният пренос спрямо парите в брой могат да възпрат мнозина“.

Търсенето в Китай има голям принос за подкрепата на златото

Китай и Индия са два от най-големите потребители на злато, особено когато става въпрос за златни бижута. Съобщава се, че през 2023 г. Китайската народна банка е закупила около 225 тона злато, с което общите ѝ резерви са нараснали до 2235 тона.

От друга страна, търсенето на златни бижута в Индия възлиза на около 562,3 тона през 2023 г., по данни на Световния съвет по златото.

Рос Норман, главен изпълнителен директор на MetalsDaily, заяви: „При налични спестявания на дребно в размер на около 20 трилиона юана, фондова борса в свободно падане и нереализирани загуби в сектора на недвижимите имоти, златото представлява една от малкото сигурни и надеждни инвестиции.

Важна препоръка за всички, които искат да инвестират в злато

През януари 2024 г. от Шанхайската златна борса, която се разглежда като заместител на местното търсене, бяха изтеглени зашеметяващите 271 тона злато. Също така чуваме, че е имало доста над средното ниво на доставки на злато от Запада към Изтока от охранителни фирми, но отново не достатъчно, за да се обясни начинът и степента на ралито на златото.

Китайското търсене обаче е непрозрачно, а новините и докладите често са непотвърдени. Някои входни точки на вноса са добре наблюдавани, особено Хонконг, но други маршрути - по-малко. Местните премии са известни, но често това може да бъде подвеждащо. Високите премии могат да се дължат на горещо търсене или просто на ниска наличност“, добави Норман.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук