Само преди 3 години Robinhood е набиращо популярност приложение за търговия с ценни книжа успява да мине критичната за стартиращите компании в технологичния свят граница от 1 милиард долара и да се превърне в новият еднорог във финтех индустрията в Щатите.

Към днешна дата компанията вече е повече от 8 пъти по-скъпа, а нейният успех е ключов за "създаването" на първия български милиардер.

Името на Влад Тенев нашумя у нас през 2018 година, когато той попадна в класацията на Fortune за най-успешните 40 предприемачи под 40 години. Днес той заедно с бизнес партньора си Байджу Бат е истинска звезда в Силициевата долина.

Последният покорен връх за Robinhood беше привличането на нов кръг от инвестиции, покачили оценката на компанията до 11,2 милиарда долара. И превърнали Влад в милиардер, според изчисленията на Forbes.

Платформата успя да се превърне в един от печелившите в тежките условия на корона кризата, а според Тенев моментът може да се окаже преломен за финансовата индустрия.

"Мисля, че се намираме в уникална ситуация в историята на финансовите пазари. Обикновено, когато рецесия следва срив на пазара, инвеститорите на дребно се отдръпва.

Печелят институциите... В този случай потребителите на приложението на Robinhood отварят нови сметки, а съществуващите клиенти наливат свежи пари. Добре е за обществото и за нашата икономика, когато се инвестират милиони, които в противен случай не биха били инвестирани", казва той в интервю за американския Forbes, публикувано и от Forbes България.

Всъщност пътят на Влад Тенев към създаването на Robinhood води началото си от предишната тежка криза - тази през 2009 година. Преди сривът тогава той тъкмо е постъпил на първото си работно място като стажант в търговска фирма.

Това кара Тенев да търси други възможности и заедно с колегата си от университета Байджу Бат решават да заминат за Ню Йорк и да започнат нещо ново.

Двамата се познават от следването си в Станфордския университет, където делят една стая. "В живота ни има поразителни паралели. И двамата сме сами деца, и двамата сме израснали във Вирджиния, и двамата изучавахме физика в Станфордския университет, и двамата бяхме деца на емигранти, защото родителите ни са карали докторантура", разказва Бат.

Той пристига в САЩ от родната си Индия, а същото се случва и с родения във Варна Влад Тенев, който заминава през 1992 година с родителите си, които са икономисти и получават възможност за работа в Световната банка във Вашингтон.

От Forbes разказват, че въпреки големите разстояния дълги години Тенев се връща през лятото в България и говори перфектно родния си език.

Отново след 2009 година Бат и Тенев създават първия си стартъп, носещ името Chronos Research, който предлага инструменти за хедж-фондове и банки за изграждане на автоматизирани стратегии за търговия.

"Преди да започнем с Robinhood имахме много малък опит с разработването на мобилни приложения. Така че започнахме с няколко експериментални такива, докато чакахме разрешението на регулаторите за създаването на Robinhood", обяснява преди няколко години Влад Тенев пред Business Insider.

Отново тогава той признава, че много врати са се затворили пред двамата предприемачи, преди да постигнат успех. Първият предвестник на това, което ще се случи, е изненадващо добрият успех непосредствено след пускането на приложението.

Само за ден 10 000 души се регистрират на него, а след месец те нарастват до 50 000 души.

Robinhood се превръща в истинска мания сред младите потребители с малък или с никакъв опит в търговията с ценни книжа. Това, което ги привлича, е възможността да правят това онлайн и фактът, че компанията работи без брокерски комисионни.

Така към есента на миналата година Robinhood вече има 6 милиона потребители и 500 служители, а Тенев и Бат са миноритарни собственици с дял от над 10%. Което през тази година вече ги превръща в милиардери.