Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илън Мъск е все по-близо до финансов бонус, който ще засенчи възнаграждението на който и да е друг мениджър от Силициевата долина, пише MarketWatch, цитирано от money.bg.

Като част от договора между Мъск и производителя на електромобили, главният изпълнителен директор ще получи опции върху акции, ако Tesla достигне определени цели. Една от тях е пазарната капитализация на компанията да достигне средно ниво от $100 млрд. за период от шест месеца.

Към момента пазарите оценяват производителя на електромобили на $143 млрд. - седем пъти повече от оценката на Ford Motor Co. и четири пъти тази на General Motors Co. Средното ниво за последните 6 месеца е около $97 млрд.


Тайната падна: Ето какво се случи с най-големите милиардери заради К-19

Tesla прогнозира, че ще достигне целта в рамките на следващите два месеца. Когато това се случи, бордът ще позволи на Мъск да придобие около 1,7 млн. акции при цена от $350,02 за брой. Продажбата при цените от този вторник означава печалба от около $725 млн.

За сравнение, главният изпълнителен директор на Alphabet Inc. и Google Сундар Пичай получи общо $280 млн. за 2019 г., благодарение на подобни опции, свързани с повишаването му.Акциите на Tesla се оказаха устойчиви насред коронакризата, въпреки че властите удължиха ограничителните мерки, които държат заводите затворени. От началото на годината те поскъпнаха с 85 процента, при загуби от 11% и 15% за S&P 500 и Dow Jones Industrial Average.

За последните 12 месеца пък Tesla поскъпва с 230%, докато S&P 500 пада с 2,4%, а Dow губи 9%. На 19 февруари пазарната капитализация на компанията достигна връх, а една акция се търгуваше срещу $917,42.

Милиардерите разкриха как ще си живеят в "новия свят" на К-19

По-късно днес производителят на електромобили ще отчете резултатите за първото тримесечие, а инвеститорите ще внимават дали компанията ще промени целта си да продаде повече от половин милион автомобила през 2020 г.

Очакванията на анализаторите за първото тримесечие на 2020 г. са за продажби в размер на $6,16 млрд. За цялата 2020 г. очакванията са за $30,11 млрд.

За първите три месеца се очаква компанията да отчете загуба от 25 цента за акция, а за цялата година се очаква печалба от $3,61.

Към края на 2019 г. компанията имаше $6,3 млрд. кеш, а през февруари извърши увеличаване на капитала от $2,3 млрд. Това е достатъчно, за да удържи на продължителен период на несигурност, коментираха от самата компания през март. В края на 2019 г. Tesla можеше да разчита и на кредитни линии за до $3 млрд.