Азиатските борсови индекси бележат повишения в последната търговска сесия за тази седмица, след като тези на Уолстрийт отчетоха поредните рекордни стойности в четвъртък вечерта.

Американският индустриален бенчмарк Dow Jones Industrial Average добави близо процент към стойността си снощи, достигайки исторически връх от 29 297.64 пункта.


Широкият S&P 500 добави 0.84 на сто - до 3 316.81 пункта, а технологичният индикатор Nasdaq Composite регистрира ръст от 1.06% до 9 357.13 пункта.

В основата на инвеститорския оптимизъм стоят надеждите за скорошно прекратяване или поне деескалация на глобалните търговски конфликти.

В споразумението, подписано между Пекин и Вашингтон, фигурира ангажимент от страна на Китай да закупи с 95 милиарда повече суровини от САЩ, в сравнение с 2017 г., както и със 100 милиарда повече индустриални продукти и услуги.

Американският финансов министър Стивън Мнучин заяви, че се очаква в близко бъдеще и митническите тарифи постепенно да започнат да намаляват, което също оказа подкрепа на капиталовите пазари.

Тази сутрин в азиатско-тихоокеанския регион във фокуса на вниманието на пазарните участници бяха данните за ръста на китайската икономика. Брутният вътрешен продукт на Поднебесната империя бележи повишение от 6% на годишна база в последното тримесечие на миналата година и с 6.1% за цялата 2019 г.

Това са най-слабите темпове на експанзия за втората по големина икономика в света за последните 29 години. Вътрешното търсене остава слабо, а в същото време китайският износ беше поставен под ударите на американските търговски санкции.

Въпреки това данните са в унисон с очакванията на анализаторите, както и със заложената от китайското правителство икономическа програма.

Днес водещите борсови индекси в Китай и Хонконг отчитат минимални понижения от около 0.1%.

В останалата част на азиатско-тихоокеанския регион обаче преобладават позитивните нагласи. В Япония водещият борсов индекс Nikkei 225 бележи повишение от 0.5%, а южнокорейският KOSPI добави 0.2% към стойността си в сутрешната търговия.

В Австралия и Нова Зеландия индексите отчитат ръст съответно от 0.3 и 0.5 на сто.

На стоковите пазари петролът остана стабилен, след като вчера регистрира най-силното си повишение в последните две седмици. “Черното злато” поскъпна с 1.2% в четвъртък, подкрепено от новините около търговската сделка между САЩ и Китай.

В същото време стана ясно, че американският Сенат е одобрил и търговското споразумение между САЩ, Канада и Мексико.

Фючърсите на американския лек суров петрол тази сутрин се движат на ниво около 58.50 долара за барел, а цената на сорта брент е малко под 64.60 долара за барел. 

Златото пък поскъпна с близо 0.4% в сутрешната търговия - до ниво от 1 556 долара за тройунция.