Акциите в световен мащаб нарастват до нови рекордни нива днес, след като САЩ и Китай подписаха първоначална сделка, която засега слага край на продължилата 18-месечена търговска война.


Предпазливостта на финансовите пазари обаче се запазва, тъй като редица спорни въпроси остават нерешени.

Глобалният индекс на MSCI нарасна с 0.03% в азиатската сесия, след като затвори на рекордно ниво в сряда, докато индексът на азиатско-тихоокеанския регион се повиши с 0.13%, като индексите в Индия и Австралия достигнаха рекордни нива.

Японският Nikkei добави 0.14%, докато китайският Shanghai composite остана почти без промяна. Фючърсите на паневропейския European Euro Stoxx 50 бележат повишение от 0.03%, докато тези на германския DAX нарастват с 0.1% в ранната търговия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и вицепремиерът на Китай Лиу Хе вчера подписаха сделка, която ще отмени част от митата и ще доведе до увеличението на изкупуваните от Китай щатски стоки и услуги с 200 млрд. долара в рамките на две години.

Първата фаза на сделката обаче не отменя напълно митата, докато таргетите за покупки на стойност 200 млрд. долара са трудни за постигане.

Сделката също така не засяга структурни икономически въпроси, които доведоха до търговския конфликт. Според официални лица тези въпроси ще бъдат засегнати в преговорите от втората фаза, въпреки че различията са толкова фундаментални, че много инвеститори се съмняват дали въобще ще има сделка.

На Уолстрийт индексът S&P 500 затвори на рекордните 3 289.3 пункта, отчитайки повишение от 0.19%, докато Dow Jones за първи път приключи над 29 000 пункта.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации падна до едноседмично дъно от 1.780%, в сравнение с достигнатите 1.900% миналия четвъртък и за последно беше на ниво от 1.793%.

Изнесените вчера данни за инфлацията в САЩ показаха, че тя бележи по-слаб от очаквания ръст. Инфлацията беше слаба и във Великобритания, където ръстът на потребителските цени се забавя до 1.3%, или най-ниското ниво от три години.

Данните породиха очаквания, че Централната банка на Англия ще понижи лихвите в края на месеца, което пък понижи лихвата по 10-годишните облигации до 2.5-месечно дъно от 0.630%.

Британският паунд за последно се търгуваше на ниво от 1.3047 долара, след като успя да се отдалечи леко от триседмичното си дъно, достигнато по-рано през седмицата.

Швейцарският франк запазва позиции, след като нарасна до най-високото си ниво спрямо долара от година и най-високото спрямо еврото от близо три години, след като САЩ добави Швейцария към списъка си с държави под наблюдение заради евентуални валутни манипулации, информира Ройтерс.

Решението на Вашингтон кара трейдъри да смятат, че за Централната банка на Швейцария ще стане по-трудно да се намесва и да обезценява франка в бъдеще.

Швейцарският франк за последно се търгуваше на ниво от 0.9644 спрямо долара, близо до достигнатия вчера връх от 0.9631.

Китайският юан пък се движеше точно под 5.5- месечния си връх спрямо долара, достигнат по-рано през седмицата, след като Вашингтон извади Китай от списъка с валутните манипулатори.

Останалите валути почти не реагираха на търговската сделка.

Доларът се търгуваше на ниво от 109.93 спрямо йената, под близо осеммесечния връх от 110.22, докоснат във вторник.

Еврото се разменяше срещу 1.1151 долара, продължавайки възстановяването си от достигнатото дъно от 1.10855 в петък.

Цените на петрола отстъпиха леко, след като нараснаха до шестседмичен връх в предходния ден.

Фючърсите на петрола от сорта брент поскъпнаха с 0.7%, до 64.45 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол добавиха 0.73%, до 58.23 долара за барел.