Цените на акциите нарастват днес, след като министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин обяви, че търговската война със САЩ засега се отлага, след като е било постигнато споразумение за отказ от заплахите за налагане на мита, които разтърсиха пазарите по света тази година.

Фючърсите на щатския индекс S&P 500 поскъпнаха с 0.60% в азиатската сесия днес.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.55% в ранната търговия, като ръстът бе оглавен от поскъпавето на книжата на китайските компании. Хонконгският индекс Hang Seng бележи ръст от 1.0%, тайванският основен индекс нараства с 1.1%, а китайският CSI300 се повиши с 0.4%.

Японският Nikkei днес отбеляза ръст от 0.4%.

Мнучин и икономическият съветник на президента на САЩ Лари Къдлоу заявиха, че споразумението, постигнато от китайските и американските преговарящи в събота, задава рамката за разрешаването на търговския дисбаланс в бъдеще.

С намаляването на търсенето на активи убежища, цените на щатските държавни облигации бяха подложени под натиск, запазвайки лихвите по тях недалече от върховете от миналата седмица.

Лихвата по 10-годишните книжа бе на ниво от 3.065%, близо до седемгодишния връх от 3.128%, достигнат в петък.

На валутния пазар, по-високите щатски лихви подпомогнаха поскъпването на долара спрямо редица валути.

Еврото поевтиня с 0.1%, до 1.1756 долара, движейки се над петмесечното дъно от 1.1750.

Доларът запази възходящата си тенденция спрямо йената, поскъпвайки с 0.20%, до 110.97 йени, близо до достигнатия в петък четиримесечен връх от 111.085.

Цените на петрола се задържаха близо до 3.5-годишните си върхове.

Пазарът следи Венецуела, където президентът Николас Мадуро спечели нов мандат, което пък може да предизвика допълнителни санкции от страна на САЩ и ограничения от страна на ЕС и Латинска Америка.

Цените на петрола бяха подкрепени от падащото производство във Венецуела, в добавка към солидното търсене в световен мащаб и опасенията около предлагането, произхождащи от напрежението в Близкия изток.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпнаха с 0.8%, до 71.83 долара за барел, близо до достигнатия миналата седмица 3.5-годишен връх от 72.30 долара.


Фючърсите на петрола от сорта брент оскъпиха с 0.8%, до 79.10 долара за барел. Цената нарасна до 80.50 долара през миналата седмица, което бе най-високото ниво от ноември 2014 г.