Азиатските акции не успяха да продължат възхода на пазарите от вчера, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп изглежда попари надеждите за търговско споразумение с Китай, което понижи апетита към риск в региона.

Японският Nikkei успя да запише повишение от 0.1%, докато индексът на китайските сини чипове CSI300 добави 0.6%.

Останалите пазари се представиха разнопосочно, като азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI изгуби 0.1%. Фючърсите на щатския S&P 500 също отстъпиха с 0.4%, след рязкото повишение от вчера.

В интервю за Wall Street Journal Тръмп заяви, че очаква да пристъпи към вдигането на митатата върху китайския внос на стойност 200 млрд. долара от 10 на 25%.

Той също така каза, че е “малко вероятно” да приеме молбата на Китай за отлагане на увеличението, което се планира да влезе в сила от 1 януари.

Изявлението на Тръмп бе напълно противоположно на очакванията напоследък за евентуална сделка с китайския президент Си Дзинпин на срещата на Г-20 в Буенос Айрес по-късно през седмицата.

Изявлението на Тръмп постави чувствителните на търговията валути, като австралийския долар, в отбранителна позиция, докато щатският долар поскъпна спрямо японската йена до 113.46.

Еврото записа леко повишение до 1.1332 долара, докато доларовият индекс се понижи до 97.051.

Акциите на Apple Inc поевтиняха в следборсовата търговия, като реакция на коментарите на Тръмп, че с мита ще бъдат обложени и лаптопите и смартфоните iPhone, които се внасят от Китай.

Интервюто на Тръмп дойде в момент, в който инвеститорите бяха демонстрирали признаци на ободряване, а Уолстрийт бе получила импулс от приповдигнатия празничен сезон на пазаруването.

Dow Jones приключи вчерашната серия с ръст от 1.46%, докато S&P 500 добави 1.55%, а Nasdaq нарасна с 2.06%.

Ръстът дойде, след като в петък S&P 500 записа най-ниското си ниво на затваряне от шест месеца, като отчиташе понижение от над 10% от върха си през септември и се върна в “корекция”.

На суровинните пазари цените на петрола отново се понижиха вследствие на рекордното производство от страна на Саудитска Арабия. Те нараснаха с близо 3% вчера, но това бе счетено до голяма степен за техническа корекция след сериозните понижение от  последните седмици.

Щатският лек суров петрол губи 41 цента, до 51.22 долара за барел, докато петролът от сорта брент поевтинява с 38 цента, до 60.10 долара за барел.

Според анализатори от National Australia Bank, 30-процентното понижение в цените на петрола от началото на октомври ще се отрази на инфлацията в САЩ, което вероятно ще даде допълнителна причина на Федералния резерв да забави затягането на паричната си политика.

По-късно днес се очаква да говори вицепредседателят на Фед Ричард Кларида, докато утре инвеститорите ще насочат поглед към изказване на председателя на централната банка на САЩ Джером Пауъл.