САЩ за първи път водят в ежегодна класация на Световния икономически форум за най-конкурентоспособната икономика в света от финансовата криза през 2008 г., съобщава "Политико". САЩ са най-близо до "конкурентоспособния предел" или "идеалното състояние" с 85,6 пункта.

В челната петица влизат Сингапур (83,5), Германия (82,8), Швейцария (82,6) и Япония (82,5). Холандия е на шесто място, Великобритания - осмо място, Швеция - девето място и Дания на десето място. България е на петдесет и първо място с 63,6 точки. На последно място са Чад, Йемен и Хаити.

В изследването са включени общо 140 държави.

При изготвянето на доклада е използвана нова методология, за се уловят динамиките в световната икономика през Четвъртата индустриална революция, която се характеризира със смесица от изкуствен интелект, киберсигурност, генериране на идеи и други фактори.

В новата карта за конкурентоспособността са включени 98 индикатора, като се използва скала от 0 до 100, която е изградена на 12 стълба, които отбелязват колко близо е икономиката до "идеално състояние" или "предел"в областта на конкурентоспособността. Стълбовете са инфраструктура, институции, приемане на информационни и комуникационни технологии, макроикономическа стабилност, здравеопазване, умения, производство, пазар на труда, финансова система, размер на пазара, бизнес динамика и иновационни възможности.

В доклада се отбелязва, че повечето икономики са далеч от "предел" в конкурентоспособността. Средното ниво е 60 пункта. Чад е на последно място с 35,5 точки. Аржентина е най-лошо представящата се икономика от Г-20.

Припомняме, че едно от обещанията на Доналд Тръмп в предизборната му кампания, което вдъхнови работещите американци да гласуват за него, бе да върне в техните общности "Златните" години, след като упадъкът е дошъл вследствие на ужасни споразумения за работниците.