Американският президент Доналд Тръмп повиши залозите в търговската война с Китай в петък, като нареди на повишаване на митата за почти целия останал внос от втората по големина икономика в света, но Пекин заяви, че преговорите за разрешаване на търговския спор ще продължат, съобщава АФП, цитирана от „Фокус“.
 
След като написа в социалната мрежа „Туитър“, че двудневните търговски преговори във Вашингтон са били "откровени и конструктивни", президентът-бизнесмен, смени похода и приложи заплахата, за която се говореше от месеци.
 
"Президентът ... ни заповяда да започнем процеса на повишаване на митата върху по същество целия внос от Китай, който се оценява на приблизително 300 млрд. долара", се казва в изявление на американския търговски представител Робърт Лайтизър.
 
Този ход дойде по-малко от 24 часа, след като Вашингтон увеличи наказателните мита върху китайския внос на стойност 200 млрд. долара, като ги повиши до 25% от 10%, дни след като администрацията на Тръмп обвини Пекин в неизпълнението на ангажиментите си.
 
Подробности за процеса на публично оповестяване и обсъждане ще бъдат публикувани в понеделник, преди окончателното решение за новите тарифи, каза Лайтизър. Не се очаква те да влязат в сила поне още няколко месеца, коментира агенцията.