Цената на бензина падна под 2 лв. за литър. Средната цена на най-масовото гориво А-95 в страната е 1,98 лв., показват данни на сайта fuelo.net, пише "Труд".


Но на много бензиностанции, някои от които са в София, може да заредите бензин за под 1,70 лв. за литър. Дизелът се продава средно за 2,01 лв./л.

Причината за понижението на цените на горивата е поевтиняването на петрола заради свитото потребление в света. През последните дни котировките на петрола се движат в границите 20-30 долара за барел.

Големите запаси от петрол ще доведат до нов ценови спад, прогнозират от компанията Джей Би Си Енерджи (JBC Energy), която прави анализи в сферата на енергетиката.

В подобна среда е напълно възможно цената на петрола сорт Брент, да падне до 10 долара за барел, нещо, което не се е случвало от 1998 г., добавят от JBC.

Потреблението на горива намалява в цяла Европа. Бензиностанциите в Италия постепенно затварят – първо тези по магистралите, а след това и останалите. Причините са, че не може да бъде гарантирана безопасността на персонала и липсата на икономическа обоснованост да работят при положение, че населението на Италия е в карантина.

“Ние като сериозна организация на бранша сме взели мерки това да не се случи”, коментира Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

“Имаме няколко плана. Разбира се, има и песимистични такива. В най-песимистичния сценарий ще се случи и това”, допълни той.

“При възникването на по-сериозен сценарий, първото нещо, което ще преустановим, е зареждането на пропан-бутан и на метан”, каза Терзиев.

При пропан-бутана има спад на продажбите заради блокирането на таксиметровия бизнес и зареждането на малки търговски обекти.

В градовете има спад на продажбите на горива с 30-40%, каза Терзиев. Според него най-страшното ще бъде, ако бензиностанции загубят персонал, защото е под карантина. “Имаме ли персонал, независимо от броя на клиентите, които посещават обектите, те ще работят”, заяви Живодар Терзиев.