Във Велико Търново зареждат най-евтините горива в първите дни на ценовата война по международните пазари. Това показа справка на в. “Монитор” в специализирания сайт Fuelo.net за цените на бензина и дизела в страната към 15 март 2020 г.

Супер новина: Цените на горивата паднаха

В старопрестолния град горивата се търгуват по 2,05 лв. за литър бензин (-5 ст.), 2,07 лв./л - дизел, или също с 5 ст. по-евтино от средната цена за страната и 0,93 лв./л за пропан-бутан (-2 ст.).

Към вече преполовения месец март средните цени за страната са 2,10 лв. за литър бензин, 2,13 лв./л за дизел и 0,95 лв./л за пропан-бутан.

На второ място в класацията е Габрово, където литър бензин струва 2,06 лв. (-4 ст.), дизелът се продава по 2,09 лв./л (-4 ст.), а пропан-бутанът - по 0,93 лв. (-2 ст).

Премиерът отправи гневни въпроси заради извънредното положение ВИДЕО

С пет стотинки е по-ниска цената на нафтата на бензиностанциите в Пловдив (2,08 лв./л) спрямо средната за страната, а пропан-бутанът е само със стотинка по-евтин (0,94 лв./л).

Литър бензин в града пък е с 3 ст. по-евтин и струва 2,07 лв. за литър. Столицата е чак на дванадесето място в класацията с цени от 2,09 лв./л бензин (-1 ст.), 2,11 лв. за литър нафта (-2 ст.), а пропан-бутанът се продава по бензиностанциите по 0,96 лв./л (+1 ст.) или по-скъпо от средното за страната.

Най-скъпи са горивата във Видин с надценка над средните цени съответно от 3 ст. за литър бензин, който се продава по 2,13 лв./л, с 2 ст. при нафтата (2,15 лв. за литър), и с 2 стотинки по-скъпо при пропан-бутана (0,97 лв. за литър).

В най-бедния регион у нас - Северозападният, има още много населени места, където горивото е по-скъпо от средното за страната. Враца, Плевен и Монтана се нареждат до Видин с едни от най-скъпите горива - с 2 стотинки за литър над средната цена за страната.

Миналата седмица Саудитска Арабия не успя да получи подкрепата на Москва за по-големи съкращения на производството на петрол. Затова Рияд заплаши да наводни пазара с петрол, а цените на суровия нефт в понеделник паднаха с над 30%.

Страхът от разпространение на коронавирус и мерките срещу заразата доведоха до свиване на търсенето в света и нови сривове в цените на суровия петрол.

За това допринесоха два фактора. От една страна президентът на САЩ Доналд Тръмп забрани пътуванията на граждани на шенгенското пространство от Европа към САЩ. От друга - от Москва обявиха, че няма смисъл да ограничават производството.

Така макар и със забавяне цените на масовите горива у нас паднаха средно с 12 стотинки за седмица.