Цените на петрола продължават да се повишават. Фючърсите на суровия петрол Brent се повишиха над 60 долара за барел за първи път след повече от седмица в сряда, след като седмичния доклад показа по-голям от очаквания спад на търговските запаси на суровината в САЩ, но притесненията за възможна глобална рецесия ограничиха печалбите.

Фючърсите на Brent се повишиха с 32 цента или с 0.5%, до 60.35 долара за барел, след като поскъпнаха с 0.5% във вторник.

Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) нараснаха с 25 цента или с 0.45%, до 56.38 долара за барел.

Запасите на суров петрол в САЩ спаднаха с 3.5 милиона барела през седмицата до 16 август, показаха данните на частната индустриалната група Американски институт за петрол (API) във вторник. Анкетирани от „Ройтерс" анализатори очакваха спад от 1.9 милиона барела.

Напрежението в Близкия изток остава на фокус, след като американският държавен секретар Майк Помпео заяви във вторник, че САЩ ще предприемат всички действия, за да попречат на ирански танкер в Средиземноморието да достави петрол в Сирия в нарушение на американските санкции.

Ръстът на цените на петрола беше ограничен от данните, които показват по-ниския износ през юни от Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света.

Саудитска Арабия планира да поддържа износа си на петрол под 7 милиона барела на ден през август и септември, въпреки силното търсене от клиентите, за да върне баланса на пазара, заяви официален представител на саудитската петролна компания пред „Ройтерс" по-рано този месец.