Цените на суровия петрол се повишиха в понеделник след нападението през уикенда срещу саудитски петролни съоръжения от йеменски сепаратисти, а търговците търсеха всякакви признаци, че напрежението в търговията между Китай и САЩ е спаднало.

Поскъпването на цените обаче беше ограничено от информация от ОПЕК за необичайно понижения на добивите, което предизвика опасения относно растежа на търсенето на петрол.

Фючърсите на суровия петрол от сорта Brent се повишиха с 64 цента, или с около 1.1%, до 59.28 долара за барел в азиатската търговия. В същото време фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) поскъпнаха с 55 цента, или с 1%, до 55.42 долара за барел.

„Петролът се възползва от общия оптимизъм, че няма да видим сценарий за задълбочаване на търговската война, но атаката върху съоръженията за добив на петрол в Саудитска Арабия ни напомни, че пазарите и цените се влияят много силно от геополитическото напрежение в Близкия изток", каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в офиса на брокерската компания OANDA в Ню Йорк.

Атаката с дрон от бунтовническата групировка „Хути" на петролно находище в източна Саудитска Арабия в събота предизвика пожар в съоръжение за добив на природен газ, което добави ново напрежението в Близкия изток, но държавното ръководство Саудитска Арамко заяви, че производството на петрол не е засегнато.

Междувременно икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу заяви, че официалните преговарящи от Съединените щати и Китай ще се договорят в рамките на 10 дни кога ще продължат преговорите за прекратяване на търговската война между двете страни във Вашингтон.

Но президентът на САЩ Доналд Тръмп изглеждаше по-малко оптимистичен от своите помощници по постигането на търговска сделка с Китай, защото каза, чу макар да вярваше, че Пекин е готов да постигне споразумение, „все още не съм готов да сключвам сделка".

Притесненията за икономическа рецесия продължиха да тежат над цените на суровините, дори когато Тръмп и висши служители на Белия дом отхвърлят опасенията, че икономическият растеж на САЩ може да се провали.

В същото време Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) намали прогнозата си за растеж на глобалното търсене на петрол през 2019 г. с 40 000 барела на ден, до 1.10 милиона барела, и посочи, че на пазара ще има малък излишък през 2020 година.

Рядко се случва ОПЕК да даде мечешки поглед в прогнозите си за пазара.

Също така претегляйки цените, енергийните компании в САЩ тази седмица увеличиха броя на работещите петролни платформи, за първи път от седем седмици, въпреки обявените по-рано планове на повечето производители да намалят разходите за ново сондиране тази година.

„Търговците ще очакват ключови производствени данни, които трябва да се появят по-късно тази седмица от Европа и САЩ", заяви за „Ройтерс" Майкъл Маккарти, главен пазарен анализатор на CMC Markets.