Цените на петрола се понижават в понеделник на фона на притесненията за забавяне на икономиката и търговската война между САЩ и Китай, които доведоха до намаляване на перспективите за търсенето на петрол, обобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,50% до 54,23 долара за барел за контракти с доставка през септември.

Сортът Брент отчита спад в цената си с 0,44% до 58,27 долара за барел за доставка през октомври. И двата бенчмарка отчетоха понижение през миналата седмица, като Брент загуби повече от 5% от стойността си, а WTI падна с около 2%.

„Цените на петрола се понижават в началото на новата седмица поради по-ниските прогнози за търсенето, публикувани миналата седмица, и песимизма относно търговското споразумение между САЩ и Китай“, коментира Алфонсо Еспарза, старши пазарен анализатор в OANDA.

Изненадващото нарастване на запасите от петрол в САЩ през миналата седмица добавиха допълнителен натиск върху цените на петрола, които вече са загубили около 20% от достигнатите през април върхове.

От Goldman Sachs коментираха в неделя, че нарастват страховете, че конфликтът между двете най-големи икономики в света ще доведе до рецесия. От инвестиционната банка очакват търговска сделка между двете страни да има преди президентските избори в САЩ през 2020 г.

Според Международната агенция по енергетика търсенето на петрол през тази година ще нараства с най-бавните си темпове след финансовата криза през 2008 г. до 1,1 млн. барела на ден. За следващата година се очаква търсенето да е на ниво от 1,3 млн. барела на ден.

В същото време производството на петрол в Русия се е повишило до 11,32 млн. барела на ден през периода 1-8 август, което е над средните нива от юли от 11,15 млн. барела на ден.

През юли Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, включително Русия, се договориха да удължат ограниченията в производството до март 2020 г., за да подкрепят цените на петрола.

В САЩ броят на работещите платформи, ранен индикатор за бъдещото производство, намаля за шеста поредна седмица, тъй като производителите намаляват разходите за нови сондажи.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,32% до 1503,70 долара за тройунция. Среброто и платината отчитат понижение в цената си съответно с 0,54% и 0,31%, докато медта поскъпва с 0,42%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,04% до 97,53 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,22% до 105,46 йени. Австралийският долар отстъпва с 0,03% спрямо американския до 0,6784 долара.