Азиатските акции последваха ръста на Уолстрийт от вчера, получавайки подкрепа от по-добрите от очакваните данни за износа.


Новите опасения около търговския конфликт между САЩ и Китай обаче вероятно ще ограничат поскъпването на книжата.

Върху апетита към риск натежа и публикация на Bloomberg, според която Вашингтон забавя решението за издаването на лицензи на щатските компании за възобновяването на търговията с Huawei Technologies.

Това обезцени фючърсите на индекса S&P500 с 0.6% в ранната азиатска сесия. За последно фючърсите губеха 0.4% за деня.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.2%, но е на път да запише 2.3% понижение за седмицата.

Японският Nikkei добави 0.6%, докато австралийският основен индекс остана без промяна, а южнокорейският KOSPI нарасна с 1.0%.

На Уолстрийт S&P 500 записа най-голямото си еднодневно повишение в процентно изражение от два месеца, а Dow Jones и Nasdaq също нараснаха с по над 1%.

Публикацията на Bloomberg обаче засили опасенията, че влошаването на отношенията между САЩ и Китай ще окажат допълнителен натиск върху световната икономика.

“Новината за Huawei предизвика поскъпване на йената,” казва пред Ройтерс Джуничи Ишикава, анализатор в IG Securities в Токио. “Това е напомняне, че търговският спор между САЩ и Китай си остава риск и този риск не намалява.”

Йената поскъпна с 0.4% спрямо долара - до 105.70.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации нарасна с 2.4 базисни пункта, до 1.715%, след като падна до 1.595% в сряда, което беше най-ниското ниво от октомври 2016 г.

Централните банки на Нова Зеландия, Тайланд и Индия шокираха финансовите пазари в сряда с поредица от изненадващи понижения на лихвите.

В четвъртък Централната банка на Филипините се присъедини към тях и понижи лихвите.

Цената на петрола нарасна с над 2% в четвъртък вследствие на очакванията, че падащите цени могат да доведат до ограничения на производството.

Петролът от сорта брент поскъпна с 0.4%, до 57.63 долара за барел днес, докато щатският лек суров петрол се оскъпи с 0.5%, до 52.79 долара за барел.

Спот цената на златото се задържа близо до над шестгодишния връх, достигнат в сряда, като нарасна с 0.3%, до 1 505.20 долара за тройунция.