Горещите вълна в Европа през лятото и очакванията за недостиг на природен газ тази зима доведоха до силно поскъпване на природния газ на стария континент, предава БНР.

Само в рамките на последната седмица на търговия газът в Европа поскъпна с около 25% до ново рекордно ниво на затваряне на пазара в петък около 257 евро за мегаватчас, като дори за кратко бяха достигната ценови нива от 262 евро за MWh.

Запазването на възходящата тенденция от последните седмици е факт, тъй като има голямо търсене на синьо гориво за производство на електроенергия с оглед на горещи вълни в Европа и много ниските доставки на руски природен газ, като в същото време страните членки на ЕС се мъчат да запълнят газовите си хранилища преди началото на зимата.

Настоящата газова криза рискува да доведе до нормиране на енергията и на синьото гориво (въвеждане на режим), което да накара индустриите да спрат производството, а домакинствата да плащат изключително високи цени за отопление и електричество, се посочва в анализ на OilPrice.

Европа е намира в най-несигурната позиция, но цените на природния газ растат и в Съединените щати и в Азия.

Търсенето на газ за енергия е голямо, а производството в САЩ е без съществена промяна, докато големите азиатски купувачи също започва да се завръщат на пазара за втечнен природен газ (LNG), за да бъдат осигурени доставки за зимата.

Тъй като втечненият природен газ вече е глобална стока, референтните цени на газа и спотовите цени на LNG се покачват по целия свят, kato te mogat da скочат още повече, когато наближи отоплителният сезон.

Сега цената на газа в Европа вече е еквивалентна на цена от суровия петрол около 410 долара за барел.

Европейските еталонни цени на газа на холандския хъб TTF се повишиха от нива малко над 200 евро (около 206 за мегаватчас) в понеделник (15-и август) към 262 евро по време на петъчната търговия (19-и август), като цените на газа вече се удвои от юни насам, тъй като тогава Русия намали за пръв път своите доставки през "Северен поток 1", ключовият тръбопровод, пренасящ газ до най-голямата икономика в Европа - тази на Германия.

Европейският газов бенчмарк сега се търгува на това, което биха били еквивалентно на над 410 долара за барел суров петрол, което подчертава "изтощителното икономическо въздействие върху региона", посочи по-рано тази седмица Оле Хансен, ръководител на стратегията за пазарите на суровини на Saxo Bank.

Такива рекордни цени на газа засягат сериозно индустриите в Германия и останалата част от Европа, като компаниите обявяват спиране на производството или ограничаване "до второ нареждане" на фона на рязко нарастващите разходи за енергия.

Индустриите предупредиха, че намаленото производство и операции може да доведе до срив по цялата верига на доставки и производство.

Европейските правителства се борят да осигурят достатъчно газ за зимата, като същевременно вървят по пътя между облекчаване на разходите за домакинствата и избягване на индустриален колапс и вълна от фалирали енергийни компании.

В резултат на газовата криза и горещата лятна вълна, ограничаващи доставките и производството от други източници на гориво, цените на електроенергията за година напред продължават да растат в Европа, като цените на тока в Германия (европейският еталон), скочиха до над 500 евро за мегаватчас по-рано тази седмица.

Въпреки по-бързото от обикновено запълване на газовите хранилища, Германия ще има достатъчно природен газ, за ​​да покрие само два месеца и половина потребление тази зима, ако Русия напълно спре доставките, посочи през седмицата пред агенция Блумбърг Клаус Мюлер, президент на германския енергиен регулатор.

"Бремето от високите цени на газа и петрола всъщност ще означава, че ще видим рязко свиване на европейските икономики през следващата година“, отбеляза от своя страна пред агенция Блумбърг Амрита Сен, директор на изследванията в Energy Aspects.

Повишават се цените на природния газ и в САЩ.

Европейските цени са рекордно високи и около седем пъти по-високи от референтните цени в САЩ, но и американските цени на синьото гориво се покачиха до най-високите си стойности от 14 години насам.

Това е резултат от липсата на увеличение на вътрешно производство, силното търсене на газ от енергийния сектор по време на горещите вълни и по-ниските от нормалните запаси в хранилищата, въпреки прекъсването на експортния терминал за втечнен природен газ Freeport, което предостави повече газ за вътрешно потребление в САЩ.

Спирането на износа на LNG през Freeport доведе през юни до спад с 39% в цените на американския газ на Henry Hub.

Но през юли по-високите от нормалните температури в голяма част от САЩ доведоха до силно търсене на газ в енергийния сектор, което погълна голяма част от свързания с Freeport излишък на LNG и попречи на запасите от природен газ да нарастват по-бързо, отбеляза миналата седмица Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA).

Освен това волатилността (нестабилността) на цените на природния газ достигна рекордно ниво през първото тримесечие на 2022 г., отбелязва EIA. Работните запаси от природен газ са с 12% по-ниски от средните за пет години и с 10% по-ниски от миналата година по това време, посочи още EIA.

След ценовия спад в началото на юни, дължащ се на форсмажорните обстоятелства около Freeport LNG, референтните цени на газа в САЩ се повишиха с цели 70% от края на юни насам, достигайки тази седмица най-високото си ниво от август 2008 г. от над 9,30 долара за милион британски топлинни единици (MMBtu).

Трябва да се има предвид, че европейската референтна цена в MMBtu сега е еквивалентна на почти 70 долара за MMBtu или приблизително седем пъти по-висока от американските референтни цени.

Тази голяма разлика в цените се очаква да доведе до повече износ на втечнен природен газ от Америка към Европа, който експорт вече е на рекордно високи нива, тъй като ЕС се стреми да замени колкото е възможно повече руския газ.

Скок бележат и азиатските цени на LNG.

Азиатските комунални услуги също се завръщат на пазара, за да набавят гориво за зимата, заявиха търговци пред агенция Блумбърг. По-високото търсене в Североизточна Азия накара спот цените на LNG да се повишат до близо $60 за  MMBtu – най-високото ниво от началото на март, когато руската инвазия в Украйна доведе до повишаване на цените на газа в Североизточна Азия до рекордно високо ниво от над $80 за MMBtu.

С наближаването на зимата цените на природния газ могат да се повишат още повече, тъй като руските доставки остават ниски, търсенето на LNG нараства, а американските производители не бързат да увеличат производството.

В крайна сметка високите цени биха могли да стимулират реакция от страна на американските сондажи за шистов газ по отношение на предлагането, докато от страна на търсенето рекордните цени биха могли да ускорят неговото намаляване и да потопят европейските икономики в рецесия.