Чехия започна отново да получава руски петрол по нефтопровода "Дружба" в петък вечер, след като плати своя дял от транзитните такси, дължими от Русия, на Украйна, предаде CNN.

Доставките по тръбопровода "Дружба" бяха преустановени за Чешката република, Унгария и Словакия от 4 август, тъй като западните санкции възпрепятстваха плащането на транзитни такси на украинската транзитна компания Ukrtransnafta, съобщи руският тръбопроводен монополист Transneft във вторник.

Европейска банка се съгласи да обработи плащането за транзита на руски петрол през Украйна, отстранявайки причината за спирането. "Тази вечер (петък) в 2000 GMT петролният поток към Чешката република ще бъде възобновен", каза говорител на Transpetrol.

Чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела също каза, че петролът ще започне да тече отново. Чешката република покрива приблизително половината от потреблението си на петрол от Русия.

Потоците към Унгария и Словакия бяха рестартирани в сряда, след като унгарската рафинерия MOL и нейното словашко подразделение Slovnaft намериха решение, като сами платиха таксата на Ukrtransnafta, но доставките за Чехия не бяха възобновени.

Централноевропейските страни са частично зависими от руския петрол и до голяма степен зависими от руския газ и са си осигурили изключения от предстоящата забрана на Европейския съюз за внос на руски петрол, докато не коригират своите корабни маршрути и рафинерии, така че да могат да приемат друг петрол, пише Reuters.

По южния клон на "Дружба", преминаващ през територията на Украйна, доставките на петрол се извършват по посока на рафинерии в Унгария, Словакия и Чехия въз основа на дългосрочно споразумение. Миналата година e транспортиран 12 милиона тона руски петрол, включително 3,4 милиона тона за Чехия, 5,2 милиона тона за Словакия и 3,4 милиона тона за Унгария.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук