Цената на кафето достигна 10-годишен връх, а пазарните участници очакват търсенето да продължи да надвишава значително предлагането чак до 2023 година, пише CNBC.

Фючърсите на кафето с доставка през декември се търгуват на ниво от 2.46 долара за паунд (около 5.47 долара за килограм) на борсата в Ню Йорк. Това е най-високата цена от 2011 година насам, когато цената на кафето достигна нива от над 3 долара за паунд.

Експертите определят факторите, довели до рязкото поскъпване на кафето през 2021 година, като "перфектната буря".

"Големият въпрос е каква част от тези фактори ще се запазят в дългосрочен план и кои от тях са по-скоро временни. Рекордно ниските температури в Бразилия, последвани от рязкото засушаване унищожиха голяма част от реколтата в един от водещите световни производители", коментира анализаторът на Saxo Bank Оле Хансен.

По думите му ефектът от тези неблагоприятни метеорологични явления върху производителите ще се усеща и през 2022 година, а по всяка вероятност - и през 2023 година. Той припомня, че и през 2011 година, когато беше регистрирано предишното рекордно поскъпване на кафето, част от причините отново бяха свързани с реколтата в Бразилия.

Проблемите във веригите за доставка също допринасят за ситуацията на пазара в момента, тъй като компаниите които преработват и изпичат кафето, така че то да стане годно са консумация и да стигне до крайния потребител, се намират на различни места по света.

Освен Бразилия, в някои от останалите водещи износители на кафе, също има проблеми. Етиопия е на ръба на гражданска война, във Виетнам ръстът на новите случаи на COVID-19 може да застраши производството.

Според Максимилиан Коупстейк, изпълнителен директор на финансовата къща Marex, пазарът се намира в състояние на "надпревара в цените", която е предизвикана в най-голяма степен от логистичните проблеми.


"През последните 8 години предлагането беше съсредоточено в няколко големи производителя, като водещите са Бразилия и Виетнам. Ако някоя от тях изпитва проблеми, това веднага се отразява на пазара. А тази година проблеми имаше и в двете, като на всичкото отгоре веригита за доставка също бяха нарушени", обяснява Коупстейк.

По думите му на производителите са необходими около две години, за да реагират на промените в пазарните цени.

"Не мисля, че процесът е приключил. Когато цените вървят нагоре, фермерите изкарват на пазара всеки наличен чувал кафе в складовете си, за да се възползват от ситуацията. Освен това получават стимул да увеличат насажденията и продукцията си. В същото време обаче, в краткосрочен план, наличите запаси намаляват, което оказва допълнителен възходящ натиск върху цената. Мисля, че в момента наблюдаваме точно това", обяснява Коупстейк.

Той прогнозира, че пазарът ще остане сравнително волатилен през следващите няколко месеца.