Цените на петрола поеха надолу в четвъртък, като спадат за първи път от шест дни, след като Федералният резерв на САЩ потисна надеждата за дългосрочно понижаване на лихвите, а преговорите между Китай и САЩ приключиха без очевиден напредък към разрешаване на ожесточения търговски спор, предава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 1,2%, или 67 цента, до 57,91 долара за барел, докато понижението през предходната сесия достигна 1 долар. Сортът Брентпоевтинява с 1% до 63,43 долара за барел, като по-рано поевтиня с до 1 долар, пише investor.bg.

Поевтиняването е факт въпреки по-големия от очакваното спад на запасите в САЩ и понижението на производството на суров петрол, след като страните от ОПЕК заедно с Либия намаляват износа - обикновено бичи сигнал за пазара. Но производството в САЩ нараства - на пазар, който остава добре снабден.

Федералният резерв намали лихвените проценти в сряда, но срещу очакванията на пазара ръководителят на американската централна банка заяви, че този ход може да не е началото на продължителна серия от свивания на лихвите, за да се подсили икономиката срещу рискове, включително глобалната икономическа слабост.

„Снабдяването е изобилно, а растежът на търсенето показва признаци на отслабване в световен мащаб заради търговски конфликти, Brexit и други събития, които имат тенденция да отслабят икономическия растеж и, следователно – да отслабят и търсенето на петрол“, казва Виктор Шум, старши партньор в IHS в Сингапур.

„Има много петрол. Производството в САЩ нараства силно, а в допълнение има достатъчно резервен капацитет дори само в Саудитска Арабия, за да компенсира значителните прекъсвания на доставките".

Запасите от суров нефт в САЩ спадат за седма поредна седмица, като се понижават до най-ниските си нива от ноември, въпреки че производството се възстанови, а нетният внос се увеличава, съобщи Администрацията за енергийна информация в сряда.

Запасите от суров петрол спадат с 8,5 милиона барела през седмицата, приключила на 26 юли, което надвишава очакванията на анализаторите за намаление с 2,6 милиона барела. Но производството се възстанови до 12,2 милиона барела на ден (bpd), близо до последните нива, от 11,3 милиона барела на ден седмица по-рано.

Междувременно преговарящите от Съединените щати и Китай, двете най-големи икономики в света, приключиха кръг от търговски преговори в сряда без видими признаци за напредък и отложиха следващата си среща за септември.