Очакванията на купувачите са цените да паднат, а продавачите още не искат да се откажат от достигнатите ценови върхове. С тези думи най-точно можем да опишем състоянието на пазара на жилища в София в момента. Данните показват, че първите като че ли засега се оказват прави, пише money.bg.

От началото на годината до април цените са паднали в почти всички квартали в София, като в такива като "Сердика" сривът е близо 20%.

По данните на Imoti.net средната цена за имот в София през април 2019 г. е била 1 090 евро на кв.м., а този април е 1 080 евро на кв.м. Тоест кризата вече изтрива натрупания през миналата година ръст. През януари т.г. цените вече бяха достигнали 1 140 евро на кв. м.

"Но това движение в цените не показва, че пазарът на имоти е в криза", казва Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net. Тя посочва още, че цените на имотите винаги ще изпреварва ръста на доходите не само у нас".

Според Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти "Адрес", все още е трудно да се определи какво ще се случва занапред. "Цените се определят от участниците на пазара и в последните десет години от банките. Вероятно ще има спад при надценените имоти в размер от 10%", посочи тя. 

Данните на агенцията сочат, че между 13 март и 13 май средната цена за жилище в столицата е 90 хил. евро, в сравнение със 100 хил. евро преди кризата, или спад от около 10%.

"Малко над 35% от покупките за периода на извънредното положение са реализирани с до 10% по-ниска от офертната цена. Основен катализатор на това са купувачите, които в момента са по-адаптивни от продавачите. Те проактивно търсят начин да сключат сделка, докато немалък дял от продавачите оттеглят офертите си в очакване старите ценови нива да се завърнат. Това обаче най-вероятно няма да се случи. Не знаем какво да очакваме след 6 месеца, затова хората, които искат да продават, могат да загубят от отлагането", казва тя.

По думите ѝ, спадът в цените е неминуем, но колко и кога ще се разгърне той на този етап не може да се прогнозира.

Продавачи и купувачи

По думите на Тенекеджиева от началото на извънредното положение се забелязва спиране на активността на участниците на пазара. "За периода на извънредно положение отливът на купувачите е с 50%", казва тя. Но в рамките на две седмици ситуацията се успокоява и хората постепенно отново започват да се връщат към огледите. "В началото на април купувачите се бяха възстановили на 20%, по-активни бяха продавачите. В началото на май активността на купувачите също нараства доста, но има и такива, които все още са на изчаквателна позиция ", каза изпълнителният директор на агенцията.

Подходящ ли е периодът за покупка на имот?

Според експерта изчакването за реализация на сделка за покупка сега е нормално. Но пазарът на имоти е бавно адаптивен и това изчакване може да продължи и над 2 години. "Сега пазарът е обвързан с това как ще се развие вирусът", каза Тенекеджиева и съветва да се реагира сега - който иска да купува или продава може да предприеме тези стъпки.

При покупките на "зелено" трябва да се търсят инвеститори, които изглеждат обезпечени и сигурни на този етап, съветва още тя. По думите й предприемачите се ориентират в ситуацията и за момента продължават със сегашните си проекти, но ще изчакат за следващите.
Ипотечни кредити

Банките нямат рестрикции при финансирането, но са по-внимателни в избора си. Те оценяват като сигурни сектори като ИТ и фармация. По думите на Тенекеджиева преди десет години банките не реагираха с отложено плащане, докато в момента не е така и това създава сигурност за клиентите при изплащане на кредитите си.

В момента много по-малка част от хората използват кредити. Сега на пазара излизат купувачи със спестявания. По време на извънредното положение се е засилил интересът за покупка на жилище от хора на възраст на 50 години. "Това е най-основната инвестиция на българина и тези купувачи търсят сделки без особена претенция за какво ще използват имота, важна е локацията", каза тя.

Пазарът на наеми

Активно се повишават наемодателите в момента, според експерта. Това е защото много хора се прибират от София по родните си места.

"От години бюджетът на клиентите за наем един и същи, докато цените в София постоянно се покачват. Сега се очаква спад с 60-70 лв. при новите сделки при двустайните жилища", каза още тя.
Топ локации за покупка в София

При най-популярните квартали за покупка на апартамент в София няма особена промяна. Това са Лозенец, източните и южните квартали и Център.

Засилва се обаче интересът към имоти извън големия град. "Запитванията се увеличават, но е трудно да се каже има ли добро предлагане, тъй като тенденцията сега навлиза и е на ранен етап", заяви експертът.