Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи през последната седмица на април с 1,57 на сто до 1.658 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Базовото нивото на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.

Цената на оранжерийните домати се повиши тази седмица с 5,9 процента до 2,85 лева за килограм, а оранжерийните краставици поевтиняват с 11,8 процента и се продават по 2,32 лева за килограм. Цената на картофите пада с 8,0 на сто и се продават по 1,04 лева за килограм. Пресните картофи поевтиняват с 24,3 на сто до 1,65 лева за килограм на едро.

Морковите поскъпват със 5,2 процента и се търгуват по 1,02 лева за килограм. Цената на зелето се понижава със 7,5 на сто до 0,98 лв./кг. Червените чушки от внос поскъпват с 8,4 на сто, средно до 3,87 лева. Зелената салата поевтинява с 1,3 на сто до 0,78 лева за брой. Репичките поскъпват със 5,6 процента до 0,76 лева за връзка.

Ябълките поскъпват с 8,2 на сто, до 1,58 лв./кг. Лимоните се продават по 3,47 лева за килограм. Бананите се купуват по 2,37 лева за килограм; портокалите поскъпват с 3,4 и се продават по 1,80 лв./кг.

Кравето сирене поскъпва с 1,5 на сто и се търгува по 6,97 лв./кг; кашкавалът, тип "Витоша", се купува по 11,16 лв./кг. Олиото се търгува по 2,12 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 2,9 на сто и се продава по 2,12 лева за килограм в края на седмицата. Пилешкото месо се търгува по 4,05 лева за килограм.

Захарта поскъпва с 1,4 на сто и се продава по 1,46 лв./кг. Брашното, тип "500" поскъпна с 3,8 процента и се продава по 1,10 лева/кг. Цената на ориза пада с 0,9 процента и се продава по 2,10 лева за килограм. Яйцата се продават средно по 0,20 лева за брой.