Доларът поскъпна до 11-месечен връх спрямо йената днес, след като поредните силни данни за щатската икономика повишиха лихвите по щатските държавни облигации до най-високото им ниво от средата на 2011 г. Азиатските акции пък бяха поставени под натиск заради повишението на лихвите по кредитите в региона.

По-високите лихви в САЩ са всичко друго, но не и благоприятни за развиващите се пазари, тъй като отблъскват чуждестранните средства, от които те имат нужда и в същото време поставят под натиск местните валути.

Цените на облигациите паднаха в Азия, а лихвите по дългосрочните японски държавни облигации достигнаха до най-високите си нива от началото на 2016 г.

“В момента в световната икономика тече един простичък процес – САЩ процъфтява, докато темпът на растеж на повечето от останалата част от света се забавя или дори стагнира,” заявява пред Ройтерс икономистът от HSBC Кевин Логан.

“Федералният резерв, който вдига лихвите, за да предпази щатската икономика от прегряване, ограничава опциите на страните, в които финансовите условия се затягат и търговското напрежение нараства.”

В резултат на това азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI днес падна с 1.1%, като индексите в Южна Корея, Филипините, Индонезия и Тайван отчитат понижения.

Дори японският Nikkei изгуби 0.2%, тъй като нарастващите лихви неутрализираха поскъпването на акциите на компаниите износителки вследствие на по-евтината йена.

Доларът потегли нагоре, след като авторитетно изследване на сектора на услугите в САЩ показа, че активността е най-голяма от август 1997 г., което породи спекулации, че очакваните в петък данни за неселскостопанската заетост също може да изненадат.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че икономическите перспективи са “забележително положителни” и каза, че лихвите, които в момента са между 2.4 и 3%, може да се повишат до над “неутралното”ниво.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации бе на ниво от 3.18%, след като скочи с 12 базисни пункта вчера до най-високото си ниво от юни 2011 г. Това бе най-голямото дневно повишение от шокиращия резултат на президентските избори в САЩ през ноември 2016 г.

Скокът на лихвите подкрепи акциите на финансовите компании, което доближи индекса S&P 500 до нов рекорд.

Акциите на финансовите компании бяха подпомогнати и от признаците, че Италия ще намали бюджетния си дефицит и дълга си, което разсея част от опасенията, поставили под натиск пазарите в последните дни.

Индексът Dow Jones вчера нарасна с 0.2%, докато S&P 500 добави 0.07%, а Nasdaq затвори с 0.32% нагоре.

Оптимизмът относно щатската икономика повиши доларовия индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, до шестседмичен връх. За последно индексът бе на ниво от 96.085 пункта.

Еврото поевтиня до 1.1471 спрямо долара, след като в сряда се търгуваше на ниво от 1.1593.

Доларът поскъпна до най-високото си ниво от началото на годината спрямо йената при 114.55, преди да се установи при 114.35. Щатската валута е близо до важен връх от 114.735, достигнат през ноември 2017 г.

В Азия индийската и индонезийската рупия са под натиск, отчасти заради поскъпването на вносния петрол, който и двете страни използват.

Цените на петрола достигнаха четиригодишни върхове, докато пазарът се фокусираше върху предстоящите санкции срещу Иран и в същото време пренебрегна най-големия седмичен ръст на щатските петролни запаси през 2018 г.

Брентът поевтиня с 18 цента, до 86.11 долара за  барел, докато цената на щатския лек суров петрол се понижи с 16 цента, до 76.25 долара за барел.