Цените на петрола в четвъртък вървят нагоре, подкрепени от свитото предлагане от страна на Организацията на страните износителки на петрол и Венецуела, съобщава Ройтерс, цитирана от investor.bg

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през юли поскъпва с 0,54% до 65,08 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,72% до 75,90 долара за барел.

Венецуела, която е член на ОПЕК, изостава с близо месец в доставките на суров петрол по данни на Ройтерс. Танкерите чакат да натоварят повече от 24 млн. бнарела суров петрол. Венецуелската петролна компания PDVSA е обяснила на клиентите си, че заради форсмажорни обстоятелства може временно да спре да изпълнява договорите си, ако не бъдат приети новите условия на доставки.

Недостигът на доставки от Венецуела отчасти е в резултат на доброволните съкращения на производството от страна на ОПЕК, които са в сила от началото на 2017 г.  с цел да се затегне пазара и да се подкрепят цените.

Картелът ще се срещне на 22 юни във Виена заедно с Русия, за да обсъдят по-нататъшната си политика на производство. Според Иран обаче увеличаването на производството не е на дневен ред, тъй като пазарът е стабилен, а цените са добри. Този коментар беше в резултат наискането от страна на САЩ Саудитска Арабия да увеличи производството.
Извън ОПЕК обаче производството в САЩ расте. През миналата седмица добивът на суров петрол в най-голямата икономика в света е достигнал 10,8 млн. барела на ден. Това представлява ръст от 28% за последните две години или средно повишение от 2,3% на месец от средата на 2016 г. насам.

Съединените щати са близо до момента, в който ще станат най-големият производител на суров петрол в света, доближавайки се до добив от 11 млн. барела на ден, колкото произвежда  Русия в момента.

Резервите от суров петрол в САЩ също се повишават, като през седмицата, приключваща на 1 юни, с 2,1 млн. барела до 436,6 млн. барела.
На стоковите пазари златото успява да се задържи относително стабилно на ниво от 1301,10 долара за тройунция. Останалите метали се търгуват в зелената зона с минимални повишения. Пшеницата поскъпва с 1,59%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо шест основни валути, се понижава с 0,26% до 93,38 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,15% до 110,01 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,16% до 0,7655 долара.