Драстичното поскъпване на тока накара хотелиерите да мислят за нови, по-високи цени на нощувките. Някои от тях вече го направиха и към момента предлагат същата услуга с 30 до 45 лева повече.

Част от собствениците на хотели и къщи за гости още изчакват, надявайки се на помощ от държавата, за да не натоварват потребителите. Други увеличиха цените на услугите и пресметнаха, че разходите им за електричество са се увеличили три път.

Шефът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов прогнозира, че средното поскъпване за зимния сезон е с около 15%.

С 30 до 45 лева е поскъпнала нощувката в хотелите с две звезди в Пловдивско. Като причини собствениците им открояват високите цени на тока и отливът на туристи зарад коронавируса.

За сравнение – преди пандемията двойна стая е струвала 65 лева, а към момента тя може да се ползва на цена между 105 и 125 лева, сочи справка в популярен сайт за резервации. Според собственици на малки хотели поскъпването се налагало заради по-високата цена на тока, по-голямата инфлация и липсата на туристи месеци наред по време на пандемията, пише „Телеграф“.

Председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Малин Бистрин коментира, че освен тока, който е три пъти по-скъп, с по-високи цени са и всички основни продукти. Олиото например допреди година било по 1,30 лева, сега гони 3 лв.

„Много сме внимателни обаче. Трябва да намерим онзи баланс, при който и туристът да остане удовлетворен, но и нашият бизнес да върви“, коментира той. На този етап хотелиерите в Банско все още изчакват как ще се развие ситуацията и около края на октомври до средата на ноември ще си направят калкулациите.

Специално при мен разходите ми за ток са над два пъти и половина по-високи, в момента работим на минимум печалба, каза Бистрин и добави: „Трябва внимателно да повишим цените“.

Записвания и запитвания за Банско вече има, но те са на база старите цени. Новите записвания ще дойдат, когато цените вече са нагоре. Курортният град и тази зима ще разчита основно на българските туристи, а от чуждите - на тези от балканските страни, по-специално на гостите от Турция и Румъния.

Бистрин сподели, че заради влизане в червената COVID зона съвсем наскоро анулирали почивките си у нас цял автобус ай ти специалисти от Великобритания и Ирландия, които искали да пренесат в Пирин хоум офиса си за седмица. Към момента цените от еднозвездните до 4-звездните хотели в курорта се движат от 28 до 155 лв. на човек за еднодневна почивка.

В цената освен нощувката влизат и всички екстри - ползване на вътрешен отопляем басейн, на парна баня, финландска сауна, фитнес. Хотелите разполагат с детски кът, охраняем паркинг и интернет.

Иван Обрейков, мениджър директор на концесионера на ски зоната „Юлен“, също каза, че засега цените са старите, но в тази променяща се ситуация за началото на сезона вероятно ще има корекция в стойностите за ползване на съоръженията. „Нека да изчакаме още малко докъде ще стигнат нещата и през ноември ще решим как и с колко да увеличим цените на нашите услуги“, потвърди Обрейков.

Цените на нощувките в по-известните хотели в Русе засега не са променени. Хотелиери обаче споделиха, че е възможно още през следващия месец цените да се повишат. Двойна стая в един от най-посещаваните хотели в центъра на Русе струва 120 лева със закуска, а единичната е 75 лева, като цените са такива от години.

Много от хотелите по морето, които все още са отворени, предлагат вече продуктите си на завишени цени против общоприетата практика на традиционните есенни намаления.

Увеличението на цените на услугите е заради поскъпването на тока и горивата, което води след себе си скок в издръжката и храните, обясняват хотелиери.

Увеличението е средно с 10-15 до 20%. Цените за тези, които искат да работят и не затварят след лeтния сезон, няма как да спадат. Изключително заниженият брой на късните туристи след активния летен сезон дава основание на по-предпазливите да хлопнат кепенците и да изчакат развоя на събитията до следващото лято. Тези, които ще работят, са длъжни да вдигат цените, за да оцелеят в кризата, коментират в бранша.

Ние сме членове на Асоциацията на индустриалния капитал и изчакваме решение на правителството дали ще подпомогне хотелите, каза председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Сийка Кацарова.

Разчитаме да получим подкрепа от 70 лева на мегават, не желаем да вдигаме цените, защото основните ни клиенти са българи и искаме да ги запазим, обясни тя.

По думите й въпросът с подпомагането ще се разглежда от Тристранката. Тя също обясни, че разходите на СПА хотелите за ток са вече поне два пъти по-високи. Браншът предлага също така планираните 60 милиона лева помощ да отидат за стимулиране на ваксинирането, като хората над 60 години да получат ваучери за почивка, ако се имунизират.