Пазарът на недвижими имоти в Пловдив през последните месеци показва постоянен растеж, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти, пише Труд бг.

Цените на жилищата в града под тепетата започнаха все по-често да минават психологическата граница от 1000 евро/кв. м. За година цените на жилищата в града са се повишили с между 10 и 15 на сто.

Както и в столицата, така и в Пловдив, търсенето на жилища е по-голямо от предлагането. По-предпочитани от купувачите са жилищата ново строителство, като най-голям интерес има към кварталите с по-ниски цени, които в момента се развиват активно.

Търсят двустайни и тристайни апартаменти, като цените се движат в широк диапазон, в зависимост от това дали жилищата са завършени и къде точно се намират.

Предпочитаните квартали в града остават Тракия, Западен, Смирненски, Каменица. Най-активно е предлагането в районите Христо Смирненски и Младежки хълм (1000-1200 евро/кв. м), Централен район (1200-1500 евро/кв. м) и Кършияка (1000-1200 евро/кв. м).

Продължават да търсят къщи в близост до Пловдив. Клиентите търсят спокойствие по-близо до природата и имоти, от които могат да работят дистанционно.

Предпочитани са селата от Родопската яка, но купувачите се оглеждат за имоти и в по-равнинните местности, в близост до индустриалните зони на града.

През последната година на пазара на ваканционни имоти се отчита засилено търсене и слабо предлагане, пише в анализа на консултантите. В морските и планинските ни курорти цените на жилищата се повишават, а предлагането на качествени имоти е ограничено.

Българските граждани продължават да са все така активни и да искат да инвестират парите си, за да придобият собствен имот. Собствено жилище на море или планина е изключителен плюс, тъй като освен възможност за дистанционна работа, дава сигурност при липса на свободни места по хотелите, а предлага и всички удобства, от които има нужда конкретният собственик. Пазарът е изключително активен в Несебър, Царево, Балчик, Поморие, Смолян.

Цените в черноморските ни курорти са се повишили с около 25% за година. Едностайни апартаменти вече трудно могат да се намерят под 25-35 хил. евро, в зависимост от мястото на имота и гледката му.

В Слънчев бряг, Св. Влас и Несебър цените на двустайните най-често започват от 40 хил. евро, а за тристайни апартаменти стартират на нива от 50 хил. евро.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук