Горивата ще поскъпнат с още между 5 и 7 стотинки до края на годината, прогнозират от Българската петролна и газова асоциация.

Сериозен скок на цените на пропан-бутана, бензина и дизела се очаква и през следващите две години. Причината - нови данъци и повишен акциз от страна на Европейския съюз. Според изчисленията на бранша най-масовият тип бензин ще мине 3,60 лева за литър, като не се отчитат пазарните промени.

Основната причина за очакваното поскъпване на горивата и от 2023 година са планираните увеличения на акцизите и промяната на данъчните ставки.

"Това, което със сигурност ще се случи, е поскъпване на втечнения нефтен газ, това е пропан-бутанът в рамките на около 30-35 стотинки на литър. Ако бъдат приети новите акцизи от страна на Европейската комисия. По отношение на останалите горива ще има едно поскъпване в рамките на между 10 и 15 стотинки за бензина и около 20-22 стотинки за дизеловото гориво", заяви главният юрист на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев пред БНТ.

"Безумието, което ще се случи с акцизите през 2023 г., ще отвори още по-широко вратата за контрабандата, но да кажем, че нея някак си я преглътнахме", коментира Живодар Терзиев.

Отделно Европейската комисия се очаква да промени и начина на облагане на горивата заради отделяните вредни емисии, което ще оскъпи цените допълнително с още 55-60 стотинки на литър през следващите две години.

"Абсолютно съм убеден, че Европейската комисия ще иска въглеродният отпечатък да влезе в цената на горивата", допълни Бенчев.

От Българската петролна и газова организация настояват за отлагане на въвеждането на мерки. Повече детайли по изпълнението на очакваните промени пък поискаха от бизнеса.

"Какви са фискалните, административните, регулаторните мерки - кога те ще се случат, за да преминем през тази трансформация, тази трансформация няма да е само екологична и икономическа, тя е обществена. Някой направи ли сметка колко работни места ние ще загубим", попита Добри Митрев.

Според Министерството на икономиката решение на проблема, пред който е изправен както бизнесът, така и потребителите, е да бъде написан план за плавен преход към високи акцизи и зелена икономика.