Цените на бензина започват да растат навсякъде, което е инфлационен сигнал за централните банки и правителствата по света, пише Bloombergtv.bg.

Фючърсите току-що се покачиха до деветмесечен връх в Ню Йорк, изпращайки ударни вълни към бензиностанциите, докато цените се покачват и в Азия.

Пазарите на моторното гориво се свиха в световен мащаб поради комбинацията от неочаквани прекъсвания на работата на рафинериите и по-ниски от обичайните за този период на годината запаси в ключови центрове за съхранение като крайбрежието на Мексиканския залив в САЩ и Сингапур.

На световните енергийни пазари е показателно, че докато фючърсите върху суровия петрол са с незначителни изменения от началото на годината досега, контрактите върху бензина в САЩ поскъпнаха с повече от 20%.

Възстановяването на бензина потенциално създава главоболие за централните банки, включително Федералния резерв на САЩ, тъй като политиците се борят с проблема колко още затягане на паричната политика е необходимо, ако изобщо има такова, за да се намали инфлацията.

Цените на бензина често са предмет на спорове, тъй като тези разходи могат да бъдат основен ежедневен разход за мнозина, наред с храната и наема.

Цените на енергията са един от многото фактори, които допринасят за нарастващата инфлация в световен мащаб.

В САЩ ограничаването на цените на горивата ще бъде ключов въпрос и за президента Джо Байдън, до чиито следващи избори остава малко повече от година, особено след като миналото лято той нареди продажбата на огромна част от стратегическия петролен резерв на страната.

"По-високите разходи за енергия могат да повишат потребителските цени и да доведат до подновяване на инфлацията при стоките - сектор, в който ръстът на цените се забави", каза Андрю Холенхорст, главен икономист за САЩ в Citigroup Inc. 

За сравнение, поскъпването с един цент на галон бензин в САЩ отнема около 1,15 млрд. долара годишна покупателна способност, според Брет Райън, старши икономист в Deutsche Bank AG.

Това означава, че спадът от 1,30 долара за галон през второто тримесечие е спестил на потребителите 150 млрд. долара, а това са пари, които те биха могли да похарчат за други стоки и услуги.

Сега, ако цените продължат да се покачват значително, този попътен вятър може да се превърне в насрещен и да попречи на разходите - каза Райън.

Глобална сила
Ниските запаси и високото търсене в ключови региони водят до повишаване на цените в целия свят. В Европа цените на бензина се повишават по-бързо от тези на суровия петрол, въпреки че тази тенденция все още не се е отразила напълно на по-високите разходи в бензиностанциите.

Междувременно условията на сингапурския пазар, ключов азиатски център, също се затвърдиха заради по-ниския от очаквания китайски износ.

В много от развиващите се пазари това се превръща в по-тежко бреме за правителствата, тъй като в много от тях са въведени субсидии за горива, за да се компенсират разходите на по-бедните граждани.

Световното предлагане на бензин не успя да се възстанови значително от исторически ниските нива въпреки увеличаването на капацитета за преработка в Близкия изток и Китай.

Дори в САЩ се наблюдаваше най-голямото разширяване от повече от десетилетие, и то преди неочакваното удължаване на срока на експлоатация на още една рафинерия, която трябваше да затвори до края на годината. 

Тези разширения не бяха достатъчни, за да компенсират поредицата от непланирани прекъсвания, включително на инсталацията Baton Rouge на Exxon Mobil Corp. в САЩ, на обекта Pernis на Shell Plc в Ротердам и на съоръжението Mizushima на ENEOS Holdings Inc. в Япония.

Тези прекъсвания доведоха до свиване на доставките в момент, когато запасите все още са ниски.

Според Калъм Брус, анализатор в Goldman Sachs Group Inc., рафинериите в целия свят са по-податливи на прекъсвания, след като са работили усилено в продължение на години. Освен това вълната от рекордни горещини в Европа и някои части на Азия също затруднява използването на по-леки суровини, добави той.

В Китай, най-големият вносител на суров петрол, редица показатели сочат, че търсенето е голямо. Нивата на задръстванията в 15-те града с най-много регистрации на автомобили са се увеличили с около една четвърт в сравнение с януари 2021 г., според данни на Baidu Inc., проследени от BloombergNEF.

В същото време търговските запаси от бензин се оценяват на най-ниското ниво поне от 2019 г. насам.

Според прогнозите на Rystad Energy през юли търсенето на бензин в Китай се очаква да бъде около 3,3 млн. барела на ден. Това е с 14% повече, отколкото през същия месец на 2019 г., последната година преди ограниченията на Covid да унищожат потреблението. 

Европейско затруднение 
В Европа потреблението на бензин също се възстановява, като във Франция, Германия, Испания и Италия се наблюдава увеличение на потреблението на годишна база.

В същото време регионът все още изпитва затруднения с доставките, породени от санкциите срещу Русия, които лишиха местните рафинерии от суров петрол и други суровини за бензин.

Загубата на нафта от Русия например доведе до недостиг на суровина за инсталациите за производство на бензин, известни като реформинг.

 Според Sparta Commodities това е довело до намаляване на броя на компонентите, които повишават октановото число на бензина, което в крайна сметка е довело до ограничаване на предлагането на бензин, подходящ за европейските автомобили.

Преминаването от руския сорт "Уралс" към по-лекия американски суров петрол доведе до излишък на олекотена нафта, която може да се смесва с бензина, но изисква други компоненти като риформат. Тази динамика допълнително повиши цената на първокласния бензин, който изисква повече риформат.

Според Wood Mackenzie Ltd. предлагането на бензин е било ограничено и от неотдавнашното несезонно поскъпване на дизела.

Това е накарало рафинериите да увеличат производството на това гориво за сметка на бензина, каза Марк Уилямс, директор на изследователската компания.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук