Руските компании все по-често използват забранена в страната хранителна добавка - "лепило за месо" или трансглутаминаза, за да намалят производствените си разходи, пише Вести бг.

Позовавайки се на данни от Росселхознадзор, държавната агенция за безопасност на селското стопанство, и Роспотребнадзор, медии съобщават, че през 2023 г. е имало 25 случая на използване на веществото от производители на месни и млечни продукти.

От там допълват, че тази цифра е два пъти по-голяма от тази през 2022 г., докато през първата половина на 2024 г. вече са регистрирани 28 случая.

Дълъг списък от вносни продукти - като сирене, риба и месо от държави от ЕС - са забранени в Русия от две години в отговор на западните санкции срещу руски  служители и предприятия заради войната в Украйна.

Хранителната добавка "лепило за месо" е ензим, който може да се използва за увеличаване на обема на хранителните продукти - за свързване на парчета месо, за да се образуват по-големи парчета; и за подобряване на текстурата на хранителни продукти, като например сирене. От 2020 г. е забранен за използване в производството на храни в Русия, но според съобщенията все още може лесно да се закупи онлайн.

Трансглутаминазата е забранена и от Европейския съюз през 2010 г., според Food Safety News. Тя все още е разрешена за употреба в Съединените щати.

През февруари 2022 г. базираният във Вашингтон Център за наука в обществен интерес с нестопанска цел за наблюдение и защита на потребителите заяви, че счита трансглутаминазата за потенциален риск за безопасността. 

Това е така, защото "свързването на две парчета храна поставя в защитения център на месото или морските дарове всички бактерии, които са били от външната страна на парчето и следователно лесно се убиват при готвене".

През тази година хранителната добавка е открита в хранителни продукти, произведени от руските предприятия ООО "Завод Дубки", ООО "Атяшевский месопреработвателен комплекс", ООО "Алтайская буренка", ООО "Митек", АО "Останкино", АО "Брянски месопреработвателен завод", ООО "Айсберг-Люкс ПК" и други предприятия.

"Съгласно действащото законодателство микробната трансглутаминаза не е включена в списъка на хранителните добавки, разрешени за използване в производството", заявиха от Роспотребнадзор.

"Този ензим се използва от недобросъвестни производители при производството на сирена, кисело мляко, извара, месни продукти с цел увеличаване на масата с до 25% поради задържане на влага, както и за свързване ("слепване") на животински и растителни протеини, което се използва от производителите", допълват от агенцията.

Роспотребнадзор заяви, че  следи за качеството и безопасността на хранителните продукти в Русия.

"От април 2022 г. до май 2024 г. Росселхознадзор и Роспотребнадзор са заловили повече от 50 производители на месни и млечни продукти, които са го използвали (включително и тези, които по-рано са били подведени под отговорност за това)", заяви Олег Павлов, ръководител на Обществената инициатива на потребителите в Русия (ОПИ) и заместник-председател на Роспотребнадзор.

Павлов заяви, че в момента десетки компании продават лепило за месо за покупка на едро и дребно. Той заяви, че е подал сигнал до Главната прокуратура с искане веществото да бъде изтеглено от пазара.