Днес кметът на Димитровград замина спешно за Германия, за да се запознае на място с управлението на отпадъците там. Това се налага, тъй като хората от село Ябълково, Димитровградска община, се вдигнаха на бунт в мига, в който разбраха, че има решение софийския боклук да се кара в тяхното землище.
Освен събраната за няколко часа подписка срещу това решение, ябълковци имат зад гърба си твърдата подкрепа на областната управителка Райна Йовчева, на кмета на Хасково инж. Георги Иванов и на шефа на окръжното “ВиК” Атанас Бързев. По-емоционалните хора от селото се заканиха пред репортера на БЛИЦ, че ако трябва и със сопи ще защитават правото си на чисти въздух и вода. Предвидено е сметището да бъде изградено на мястото на стара кариера, което е на около километър и половина от кладенците за питейна вода, които захранват Хасково и още десетина села.
Преди заминаването си Стефан Димитров се опита да убеди ябълковци, че сметището ще бъде направено според съвременните изисквания и няма да представлява опасност за здравето им, но хората не искат дори да чуят за това.
Пътуването на димитровградския кмет до Берлин, Лайпциг и Магдебург е по покана на вицепремиера Миглена Плугчиева. Тя му е осигурила посещение на пречиствателно съоръжение за повърхностни води и помпена станция в Берлин, както и запознаване с работата на завода за изгаряне на отпадъци в Магдебург.
Каквото и да прави Стефан Димитров, категорични са ябълковци, жива верига ще направим, с тояги ще се бием, но няма да позволим селото ни да се превърне в боклучарник и то на чужди боклуци.
Тодорка Николова, БЛИЦ