София запазва първото си място по брой на изградените нови големи къщи и апартаменти. През второто тримесечие на годината в столицата са въведени в експлоатация 171 жилища с 5 и повече стаи, показват данни на Националния статистически институт.

Столицата води класацията три поредни тримесечия, като преди това в продължение на две тримесечия лидер беше област Пловдив.

На второ място е Пловдив със 77 нови жилища с поне пет стаи, които са въведени в експлоатация за едно тримесечие. Топ три се допълва от област Варна с 48 нови големи жилища.

Четвъртата позиция е за София-област, където завършените домове с 5 и повече стаи през тримесечието са 39, а на пето място е област Благоевград с 34 големи жилища.

Интересът към големите къщи и апартаменти нараства. Затова в страната има още няколко области, в които завършените жилища с поне пет стаи само за едно тримесечие са от десет нагоре. Това са Бургас (31 големи жилища), Русе (19), Стара Загора (16), Пазарджик (14), Хасково (12) и Перник (10). Общо за страната завършените големи жилища са 520 броя.  

Област Бургас е на първо място по въведени в експлоатация жилища през тримесечието.

Област Бургас е лидер по общия брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. В областта за три месеца в експлоатация са въведени 1352 апартаменти и къщи. На второ място остава София, където са завършени 1168 жилища. Област Варна е на трето място със 718 жилища.

Челната петица се допълва от областите Пловдив и Благоевград съответно с 449 и 222 жилища, въведени в експлоатация през тримесечието.

След това в класацията са Стара Загора (202), Перник (150), Пазарджик (150) София-област (128), Велико Търново (103) и Хасково (102). Оказва се, че сериозна строителна активност има в доста градове от страната. Като много жилища изграждат в района около София.

Но има и райони в България, които се развиват доста бавно. Например в областите Габрово и Видин през тримесечието са въведени в експлоатация съответно само едно и две жилища, а в област Разград само 4 броя.

В южната част на страната строят много повече от северната, показват данните на НСИ. В Северозападния район на България въведените в експлоатация нови жилища в рамките на три месеца са само 61, а в Северния централен район - 205.

Докато в Североизточния район новите домове са 880, което е над три пъти повече от другите два северни района взети заедно.

В Югозападния район (където влиза София) строителството е още по-активно като за три месеца са въведени в експлоатация 1694 жилища.

Когато купуват имот, в който да живеят, хората търсят предимно апартаменти с повече стаи. При покупката на жилище с цел инвестиция обаче, повечето се насочват към двустайните. През тримесечието завършените двустайни жилища са 1662, като те изостават по брой от тристайните.

Двустайните жилища са 32% от всички излезли на пазара през тримесечието, а тристайните са 1712 и имат дял от 32,9%. Четиристайните къщи и апартаменти пък са 651 и са по-малко от едностайните, които са 653.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през тримесечието е общо 1180, а новопостроените жилища в тях са 5198. На годишна база сградите са със 17 по-малко, но жилищата в тях се увеличават с 1121, или с 27,5%.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през тримесечието със стоманобетонна конструкция са 75,3%, с тухлена - 20,9%, с панелна - 0,2%, а с друга - 3,6%. Най-голям е делът на новопостроените къщи (78,7%), следвани от жилищните кооперации (15,6%). На годишна база се увеличава броят на новопостроените кооперации.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през тримесечието е 500 хил. кв. м, или със 17,6% повече в сравнение със същото тримесечие на миналата година. Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 104,3 кв. м на 96,2 кв. м.

Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Силистра - 212,9 кв. м, и София - 157 кв. м, а най-малка - в областите Бургас - 53 кв. м, и Велико Търново - 72,3 кв. метра.

Има голям интерес от чужденци

Бум в търсенето в съседна Гърция

Инвестират милиарди

Нарастват покупките на имоти в Гърция от чужденци.

Нараства търсенето на жилищни имоти в Гърция. Страната е изключително привлекателна за чужденци, които търсят слънчево място близо до морето.

Покупките на къщи и апартаменти от чужденци води до покачването на цените на имотите с около 15 на сто за година. В резултат жилищата стават все по-недостъпни за местните жители.

През миналата година чуждестранните инвестиции в гръцкия пазар на недвижими имоти достигнаха 2 млрд. евро, което е рекорд за всички времена, пише Екатимерини. За настоящата година вложените от чужденци пари в имоти в Гърция вероятно ще бъдат още повече.

Сред причините за това, е че от 1 август беше променен прагът за получаване на разрешение за пребиваване по програмата “Златна виза”.

За получаване на право за постоянно пребиваване жителите на страни извън ЕС вече трябва да инвестират над 500 хил. евро в недвижими имоти в центъра на Атина, северните и южните предградия на метрополията, както и в Миконос, Санторини и Солун.

За останалите райони на Гърция в сила остава старият праг за включване в програмата от 250 хил. евро.

Голямото търсене на жилища в Гърция е съпроводено с ограничено предлагане на нови имоти, което води до покачване на цените. В Гърция жилища купуват и много българи, които искат да имат ваканционен дом близо до море.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук