България купи за първи път различна газ от "Газпром". В крайна сметка дойде 20% по-евтин газ в България. В момента газът се търгува по 12 долара, а ние го получаваме по 19. "Булгаргаз" е монополист. С новите изменения в закона можем да доставяме газ отвсякъде".

Това коментира председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов от ГЕРБ в предаването "Офанзива" по Канал 3.

"Топлофикациите и електроразпределителните връзки ще вземат регулирани цени, само те. Открихме вече 11-километровата връзка, която свързва турската връзка с българската. Имаме искане за нова точка на достъп. Газът да влиза вече откъм Турция. Януари месец Гърция и Македония ще бъдат задоволени от тази точка на достъп", сподели той.

"Темата енергетика съществува във всички разговори. САЩ има интерес да диверсифицира доставките на газ. Втечнен газ може да идва от всякъде, до 20 % България транс газ ще участва в този терминал. Посещението на Борисов засегна и ядреното гориво.

Също и Балкански поток и АЕЦ Белене. И двете са чувствителни за САЩ. Южен поток не беше български, а Балкански поток е български", коментира Николов.

"НЕК разполага с част от оборудването за ядрения остров. Имаме и проект, който е пред лицензи. Приключил е срока и в момента очакваме г-жа Петкова да ни предложи листа. Това са водещи компании в енергетиката: "Фраматом", "Дженеръл електрик", "Росатом", корейска ядрена компания и водещата китайска. Едни от най-големите компании са заинтерсовани от този проект. Проектът трябва да бъде променен. Ядрени експерти от Америка трябва да дойдат, ако искаме АЕЦ "Белене" да работи", каза Николов.

"Уестингхаус произвеждат касети с ядрено гориво в Швеция. Опитът им с руски централи беше неуспешен, касетите се огънаха пред голямата им мощност. В Украйна нямаме данни за лоши резултати. Няма да бъде допуснато нелицензирано ядрено гориво.

АЕЦ Козлодуй работи с по-обогатено руско гориво. Това позволява да вдигнем мощността с 8 %. Нямаме усещането, че САЩ са твърдо против проекта. Може би не го одобряват съвсем. Политическия риск е най-голямата пречка. Изненада ме оставката на Бисер Петков. Може би премиера иска по-действена работа", каза в заключение Валентин Николов.