Цените ги определя пазарът, а когато има монополи ги определят регулаторите. Комисията за защита на конкуренцията е за да не допусне картелни образувания, които да разполагат с голяма пазарна сила и без да са естествен монопол да имат картелни или монополни цени.

Ние сме подавали неколкократно сигнали в Комисията и никога не са се разглеждали по същество, заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на АИКБ Васил Велев.

По думите му забележките към КЗК са основателни, а в момента търговските вериги имат значителна пазарна сила. "Дали има или няма картел, е трудно да се определи, затова има регулатори. За нас е важно да има по-голяма прозрачност", коментира Велев пред Bulgaria ON AIR.

Според него няма сериозни предложения за таван на цените. "Таван на цените не работи добре, той води до дефицит, до черна борса, до изчезване на стоките от рафта.

Ако за определен артикул, който най-нискодоходните слоеве ползват, се въведе такъв таван на надценката, съответните разходи, които няма да могат да покрият този таван на веригите, може да се прехвърлят върху други артикули. Така хората с по-високи доходи ще поемат тази разлика", обясни председателят на АИКБ.

Ако сравним инфлацията за януари, не сме страната с най-висока такава, на мнение е Велев.

"Вярно е, че е значително над инфлацията в Еврозоната, към която се стремим, но е по-ниска от всички страни на изток и североизток около оста София-Берлин. В Унгария е 28%, 15% в Словакия, ние сме на 14%. Тази инфлация не е малко, причината за нея е значително по-висока от средноевропейската. 

Българските причини са прекомерните харчове, които се изсипаха от популизъм за сметка на увеличаване на задлъжнялостта на страната. Втората причината са закъснелите компенсации за свръхвисоките цени на електроенергията", посочи той.

Велев обяви, че е създадена работна група, а решение се очаква следващата седмица. "За да вървят устойчиво цените надолу, трябва да имаме устойчиви публични финанси. Важно е бюджетът за годината, който ще разгледа следващото НС,  да бъде според насоките на ЕК", каза още той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук