Прекратяването на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от страна на държавата, сключени с американските ТЕЦ-ове „Контурглобал Марица Изток 3” и „AES Марица изток 1”, ще има реален ефект върху цената на електроенергията у нас.


Такова мнение изрази председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в ефира на Нова тв.

„Със сигурност ще има реален ефект. Достатъчно е да видим финансовите отчети на тези централи, да видите едни много сериозни парични потоци, които неправомерно се изземват от домакинствата, икономиката и индустрията и по силата на тези договори, сключени в миналото се дават на 2 предприятия”, заяви Велев.

„За двете централи годишно надплащаме 700 милиона лева.

Това го плащат домакинствата, икономиката, индустрията. Това са едни пари, които неправомерно  се вземат от хората и се дават на тези 2 предприятия.Само за „Контурглобал” са 301 милиона”, заяви Велев.  

Той обясни, че от АИКБ приветстват решението на правителството и се надяват на бърза развръзка.

„Вярваме, че сегашната ситуация влошава конкурентната позиция на българската индустрия.

Тази висока цена на електроенергията възпрепятства инвестициите, а не развалянето на такива договори, които противоречат на правото на ЕС”, каза Велев.

„Българското правителство е наело много авторитетна международна консултантска компания.

Тя потвърждава нашите разчети, че инвестицията е изплатена. Оттук нататък ако някой ще получава държавна помощ, тя трябва да бъде санкционирана, трябва да бъде одобрена по правилата на ЕС”, заяви Велев.