Цените на петрола продължават драматичното си увеличение до около 70 долара за барел, докато напрежението между САЩ и Иран продължава да се повишава, след като американски въздушни удари в Багдад причиниха смъртта на един от най-влиятелните генерали на Ислямска република Иран. Това съобщи investor.bg, цитирайки Блумбърг.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 1,28 долара, или 1,87%, до ниво от 69,88 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 64,09 долара за барел, което е повишение от 1,04 долара, или 1,65%.

Фючърсите регистрираха повишения в понеделник, след като от Държавния департамент на САЩ предупредиха за "повишен риск" от ракетни атаки в близост до военни бази и енергийни съоръжения в Саудитска Арабия. Цените отчитат допълнителен тласък, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп повтори заплахите за отмъщение, ако Иран „направи нещо“ и обеща тежки санкции срещу Ирак, ако американските войски бъдат принудени да напуснат втория по големина производител на ОПЕК.

Така се засилват опасенията от по-широк конфликт, който може да прекъсне доставките от един от най-важните производители на суровината в световен мащаб. За последен път петролът отчете подобно повишения в стойностите си, когато саудитските производствени мощности бяха атакувани през септември.