Петролните цени във вторник продължават да растат, реагирайки на оптимистичните заявления на новия енергиен министър на Саудитска Арабия, инфомира money.bg.


Принц Абдел Азиз бен Салман Ал Сауд в понеделник говори пред Световния енергиен конгрес в Абу Даби. Той потвърди привързаността на Рияд към предишната политика на страната в петролната сфера и каза, че радикални промени няма да има.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса поскъпват с $0,21, до $62,8 за барел. Вчера тези контракти вдигнаха цената си с $1,05 (1,71%), до $62,59 за барел.

Американският еталон WTI за октомври на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпва с $0,25, до $58,1 за барел. В хода на предишната сесия цената му са покачи с $1,33 (2,35%), до $57,85 за барел.

Търговията в понеделник и за двата сорта завърши на най-високите нива на котировките от 31 юли насам, показват данните на Dow Jones Market Data.

По мнението на анализатори има очакване за продължаване срока на действие на споразумението за съкращаване на добива ОПЕК+, доколкото търговската война между САЩ и Китай продължава. Освен това Саудитска Арабия по специално се нуждае от по-високи цени на суровината, за да повиши пазарната стойност на държавната петролна компания Saudi Aramco преди запланираното първично предлагане на акции (IPO).

Цената на нефтените контракти за следващия месец на Шанхайската международна енергийна борса (INE) във вторник практически не се променя - 450,7 юана за барел.